неделя, 5 февруари 2023 г.

Германия даде обезпокоителен сигнал за цяла Европа

 Втората по големина рафинерия в Германия - на BP, край Гелзенкирхен 

Германия изпрати не особено окуражаващи сигнали към цялата еврозона, след като обяви данни, отчитащи свиване на икономиката през четвъртото тримесечие на 2022 година. Може да се каже, че рисковете от рецесия определено не са избегнати.

Първата официална оценка за развитието на икономиката на Германия през последното тримесечие на миналата година, която се очакваше с голямо нетърпение, успя да събуди призрака на рецесията. Подробните цифри се очаква да бъдат обявени от Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis) на 24 февруари и ще бъдат следени внимателно от анализатори в цяла Европа.

А ако бъде регистрирано намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) и за тримесечието до края на март, това би означавало рецесия във водещата европейска икономика, пише италианското издание "Мъни".

Възниква въпросът защо Германия е приключила 2022 година без растеж и какво предупреждение отправя това за цяла Европа?

Германската икономика се е свила неочаквано през последното тримесечие на 2022 година на фона на високите цени на газа и увеличението на финансовите разходи, което е довело до спад на търсенето.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 0,2 на сто между третото и четвъртото тримесечие на 2022 година, което е силно забавяне спрямо растежа с 0,5 на сто през предходното тримесечие и е под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

"След като германската икономика се справи добре през първите три тримесечия въпреки трудните условия, през четвъртото тримесечие икономиката леко се е свила", обяви "Дестатис".

Спадът през последните три месеца на годината означава, че рецесия - две последователни тримесечия на намаляване на БВП - става все по-вероятна, тъй като редица експерти предвиждат икономиката да се свие и през първото тримесечие на 2023 година.

Според министерството на икономиката ситуацията в Германия би трябвало да се подобри от пролетта нататък. Миналата седмица германското правителство преразгледа към повишение икономическите си прогнози за 2023 година и предвижда растеж с 0,2 на сто на БВП спрямо есенните прогнози за спад от 0,4 на сто.

Някои показатели от последните седмици действително сочат нараснало доверие сред германците в развитието на икономиката с оглед на по-меката зима и пълните газови хранилища, което практически елиминира риска от недостиг през отоплителния сезон. Цените на едро на суровините са се понижили до рекордно ниски равнища, повишавайки надеждата инфлацията да се забави по-рано от предварителнo очакваното.

Търсенето обаче е намаляло, тъй като постоянно покачващите се цени продължават да удрят потребителите. Такава тенденция се наблюдава и в Швеция, чиято икономика неочаквано се е свила през четвъртото тримесечие, според данните на националната статистическа служба.

Германските производители регистрират спад на поръчките, въпреки че производството се поддържа от голямото изоставане при предходните поръчки и отстраняване на трудностите по веригите за доставки.

Сигналите, които идват от водещата европейска икономика, не изглеждат обнадеждаващи за цялата еврозона.

Какъв сценарий очаква Германия и еврозоната?

Най-голямата икономика в еврозоната бе засегната по-тежко от другите европейски страни от повишаването на цените на газа заради голямото си промишлено производство.

По-високите лихви и цени според най-добрия сценарий ще се задържат през първата половина на 2023 година, посочи Франциска Палмас, старши икономист за Европа в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

ЕЦБ е решена да се справи с увеличението на цените с по-строг подход и тази седмица увеличи с нови 50 базисни пункта водещите си лихви, продължавайки да следва най-агресивната политика в историята си.

Несигурността, която носят данните от Германия, е ясен сигнал, че цялата еврозона остава във властта на високите цени и все още крехкия растеж.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата