четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Вътрешният министър на РСМ: Изявленията на Пендиков са чисти глупости

 

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски определи като "чисти глупости" казаното от Християн Пендиков в интервю за bTV, че в Северна Македония "за съжаление е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин.

"В Република Северна Македония се спазват правата на всеки един гражданин, на всеки един човек, който се намира на територията на държавата. Не ние, международните институции оцениха Република Северна Македония като една от най-безопасните страни в региона заради данните, информацията, анализите за ситуацията в страната и смятам, че за всеки един гражданин - независимо дали е македонец, албанец, турчин, сърбин, бошняк, влах, ром, аз не знам още какво... българин, черногорец, който и да е - държавата е тук и винаги ще бъде тук, за да защити тези граждани", каза Спасовски в отговор на журналистически въпрос.

По отношение на мотивите за нападението срещу Пендиков Спасовски повтори, че това е от компетентността на прокуратурата и заяви, че е добре в тази част случаят да бъде изяснен. Според съобщението на прокуратурата в Охрид нападателят на Пендиков обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда от омраза, допълва БТА.

"Правото на самоопределение е най-силното право и никой не може да го отрече и ние уважаваме това право. Който иска в държавата, нека се определя както иска. От друга страна обаче искам да изпратя ясно послание, че никой няма право и няма да позволим на никого да ни отказва правото на самоопределение, защото ние сме тези, които се чувстваме македонци, като македонски народ, като граждани на Република Северна Македония. 

Ние решаваме нашето бъдеще, ние решаваме кои сме по идентичност, кои сме по език. Ще зачитаме правото на самоопределение на всеки, който живее на територията на държавата или който идва в Република Северна Македония, защото ние сме добър и гостоприемен народ, но нито аз, нито институцията, която управлявам, ще позволим на някого да отрече правото ни на самоопределение", каза Спасовски.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата