понеделник, 27 февруари 2023 г.

Жена с тежка вродена сърдечна малформация роди здраво бебе

  

28-годишна жена с тежка вродена сърдечна малформация роди здраво бебе в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" в София, съобщиха от лечебното заведение.

В шестия месец от бременността си бъдещата майка е насочена към кардиологичната болница от център за майчино здраве, тъй като има вроден сърдечен порок.

При прегледа д-р Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" установява сърдечна недостатъчност, съпроводена със симптоми на задух, умора, сърцебиене, изпотяване. Незабавно се прилага медикаментозна терапия, съобразена с бременността и клиничното състояние на пациентката е стабилизирано.

На 21 февруари бременната постъпва за планирано раждане, като лекарите решават то да е чрез Цезарово сечение с пълна упойка, за да няма риск за нея и бебето. Междувременно екип от кардиохирурзи, ръководен от проф. Димитър Петков от Клиниката по кардиохирургия има готовност и за сърдечна операция, в случай на усложнение по време на секциото.

Операцията обаче минава безпроблемно и на бял свят се появява Симона, която тежи 3280 грама и е с дължина 50 см. Бебето е транспортирано веднага в неонатологията на СБАЛАГ "Майчин дом", а майката е екстубирана.

За щастливата развръзка допринасят усилията на мултидисциплинарния екип от специалисти на двете лечебни заведения. Той включва кардиологът д-р Незабравка Чилингирова, анестезиологът д-р Ивац Нацев, кардиохирургът проф. Димитър Петков, акушер-гинеколозите д-р Ибрям Ибрям, д-р Силвия Савова, неонатологът д-р Даниела Горанова, акушерките Жана Лазарова и Мариела Маринска, допълват от болницата.

Вроденият сърдечен порок на младата жена е от ранно детство. Още на 10-месечна възраст е оперирана, заради вродена сърдечна малформация "Атриовентрикуларен дефект с митрална недостатъчност". След операцията пациентката е била на системно лечение за профилактика на сърдечната недостатъчност, която е спряна през бременността.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата