четвъртък, 16 февруари 2023 г.

"Политико": ЕК се отказа да наложи санкции на руския ядрен сектор

  

Европейската комисия се отказа от плановете си да наложи санкции на руския ядрен сектор или на негови представители в следващия си пакет санкции, съобщи позовавайки се на трима дипломати изданието "Политико", цитирано от Ройтерс и БТА.

Европейската комисия първоначално заяви на страните от Европейския съюз, че ще се опита да изготви санкции, насочени срещу гражданския ядрен сектор на Русия, но този план вече се е провалил според изданието.

Малко по-рано днес БНР съобщи, че повече от една страна-членка на ЕС, сред които и България, намекват за дерогация от забраната за внос на ядрено гориво от Русия. Това е станало ясно при последните дискусии на постоянните представители по повод 10-ия санкционен пакет срещу Москва.

Новите ограничителни мерки бяха представени вчера от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, но и двамата не споменаха нищо за ядрено гориво.

Президентът Румен Радев заяви на Европейския съвет на 9 февруари, че ако трябва, България ще наложи вето на такова решение.

За приемането на ограничителните мерки е необходимо единодушие на всички страни членки.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата