понеделник, 27 февруари 2023 г.

Неприличното богатство на руските олигарси в Лондон

  

Имението Уитънхърст в Северен Лондон е вторият най-голям имот в Лондон - отстъпва по площ само на Бъкингамския дворец. То е собственост на руския олигарх Андрей Гуриев, натрупал богатството си през 1990-те години покрай разпадането на Съветския съюз. Пресата в Лондон нарича имението му "дoм нa тaйнитe".

На общо 4000 квадратни метра то помещава 25 спални и огромна бална зала, а в трите подземни етажа на помпозната сграда са изградени басейн, спа център, кинозала, гараж за 25 коли и т.н.

Имението Уитънхърст в Северен Лондон е вторият най-голям имот в Лондон - отстъпва по площ само на Бъкингамския дворец. То е собственост на руския олигарх Андрей Гуриев, натрупал богатството си през 1990-те години покрай разпадането на Съветския съюз. Пресата в Лондон нарича имението му "дoм нa тaйнитe". На общо 4000 квадратни метра то помещава 25 спални и огромна бална зала, а в трите подземни етажа на помпозната сграда са изградени басейн, спа център, кинозала, гараж за 25 коли и т.н.

Критици се възмущават и от това, че санкционирани руски олигарси могат да завеждат дела срещу журналисти. Един от най-показателните случаи е заведеното от шефа на групата "Вагнер" Евгений Пригожин съдебно дело за клевета срещу журналиста Елиът Хигинс, който публикува данни за операциите на неговата наемническа армия в Африка, както и за близките му отношения с Путин. 

Мозъчният тръст "Отворена демокрация" разполага с документи, от които става ясно, че въпросното дело е било заведено не без помощта на британското правителство. А АРД посочва още, че Пригожин - въпреки наложените му санкции - е наел адвокатска кантора в Лондон, като адвокатите му са пътували необезпокоявано до Санкт Петербург. По информация на "Отворена демокрация" Пригожин им е превеждал пари директно от Русия.

В крайна сметка през март 2022 г. съдът отхвърли иска, но е факт, че такива дела служат за сплашване на журналисти - тъй като се сблъскват с едни от най-добрите адвокатски кантори, а самите дела са много скъпи.

Щедри дарения

Но защо е това колебливо и дори приятелско отношение към руските олигарси? Едно от възможните обяснения: през последните години са нараснали даренията от руски граждани за Консервативната партия. През февруари 2022 г. от Лейбъристката партия оповестиха данни, според които по времето на мандата на Борис Джонсън консерваторите са получили от руски граждани или руски източници дарения в размер на повече от 2 милиона евро.

Материалът е публикуван тук

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата