събота, 25 февруари 2023 г.

Зеленски: Победата ни е неизбежна, ако западните съюзници държат на думата си

 

Украинският президент Володимир Зеленски каза на пресконференция по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна, че победата над Русия би била "неизбежна", ако западните партньори на Украйна си държат на думата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако партньорите си държат на думата и спазват сроковете, ни очаква една неизбежна победа. Искам наистина това да бъде постигнато тази година", заяви Зеленски.

Той каза също така, че иска страната му да се сближи с държавите от Африка и от Латинска Америка и заяви, че би искал да организира по-специално среща на върха с лидерите на Латинска Америка. Зеленски добави, че Украйна също така трябва наистина да направи стъпка напред, за да се срещне и със страните от африканския континент. Според него би било добре ако латиноамерикански и африкански държави, а също и Китай, и Индия се присъединят към формулата за мир, предложена от Киев за прекратяване на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"Знаете колко трудно е за мен да напусна страната, но бих искал да пътувам, най-вече за тази среща", каза Зеленски относно възможността за провеждане на среща на върха с латиноамерикански лидери. "Мога да говоря с тях, с техните медии, с техните общества", допълни той.

Относно предложението на Китай за постигане на мир в Украйна Зеленски приветства някои елементи от него, но допълни, че единствено страната, в която се води война, трябва да бъде инициатор на план за мир.

Той определи китайското предложение не като конкретен план, а като известни размисли и заяви, че има части в това предложение, с които не е съгласен.

Зеленски призова Пекин да не предоставя на Москва оръжия, но допълни, че е обещаващо, че Китай - един руски съюзник - обмисля да бъде посредник за постигане на мир.

Украинският президент освен това отхвърли твърденията на руското министерство на отбраната, че Киев се е прицелил в молдовския регион Приднестровието и заяви, че този регион е суверенна територия на Молдова.

"Нашата задача е да привлечем всеки, за да изолираме един", каза Зеленски.

Днес той участва видеоконферентно и в онлайн срещата на върха на Г-7, след която ще бъде публикувано заявление.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата