събота, 18 февруари 2023 г.

Служебното правителство продължава техническата подготовка за приемане на еврото

 istock 

„Еврозоната не е мираж, нито ще остане мираж”. Това заяви в предаването „Събуди се” зам.-министърът на финансите Методи Методиев

„Последните месеци в разговорите на високо ниво, стана ясно, че ние като държава трябва да изпълним реформите, които сме поели като ангажимент, които бяха внесени като законопроекти, но нямаше време да бъдат приети”, заяви Методиев.

По думите му трябва да изпълним и инфлационния критерий.
 
„След 27 октомври, след като беше взето решение за ускоряване на преговорите, правителството извърши страшно много политическа и техническа работа. Но стана ясно, че не отговаряме на тези 2 критерия. НС с действията, които предприе в последния месец на своето съществуване, по-скоро бламира своето решение от 27 октомври”, коментира Методиев.  

„При разговорите с колегите от Европа и стигнахме до извод, че няма смисъл да подаваме искане за оценка, при положение, че не сме извършили реформите, които бяхме поели като ангажимент през 2020 г.”, каза Методиев.
 
По думите му не можем да постигнем и инфлационните критерии, а разликата е около 5 процентни пункта. 

„Служебното правителство ще продължи техническата подготовка

Няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Продължаваме да работим”, каза Методиев. „В момента, в който имаме ясен хоризонт на устойчив тренд за намаляване на инфлацията и ясен хоризонт за изпълнение на критериите за инфлацията, ще подадем искане за оценка”, каза зам.-министърът. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

Новините от днес и със задна дата