понеделник, 20 февруари 2023 г.

Байдън си тръгна от Киев: Замълча за изтребители за Украйна, но обяви нови санкции за Москва

Американският президент Джо Байдън напусна Киев след изненадващото си посещение в украинската столица, където обяви отпускането на нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара. До дни ще бъдат обявени и допълнителни санкции срещу представители на елита и компаниите в Русия, които се опитват да избегнат санкциите, за да "подкрепят руската военна машина", съобщи още Байдън в Украйна. 

По време на краткото си посещение американският президент се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски и обяви доставките на нова помощ и военна техника за Украйна. Новият пакет ще включва артилерийски боеприпаси, бронебойни системи, както и противовъздушни радари за наблюдение, за да се "подпомогне защитата на украинското население от въздушен обстрел", каза американският президент. Той обаче не спомена нищо за изтребители, за които Украйна настоява пред западните съюзници, за да ѝ помогнат да отблъсне руските сили, отбелязват Ройтерс и БТА, като напомнят и че САЩ безспорно са най-големият доставчик на военна помощ за Украйна.

"Цената, която Украйна плаща, е изключително висока. Жертвите са твърде големи.... Ние знаем, че предстоят трудни дни, седмици и години. Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той мислеше, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той жестоко сгреши", каза Байдън пред журналисти в Киев, като похвали украинците за смелостта им да се противопоставят на руската инвазия.

Членовете на Конгреса на САЩ са единодушни относно необходимостта от предоставяне на помощ на Украйна, въпреки разногласията по други въпроси. При всички разногласия в Конгреса на САЩ, ние сме съгласни да подкрепим Украйна", цитира го CNN. 

И докато Киев се подготвя за възможността за голяма нова руска офанзива, която според някои военни наблюдатели вече е започнала в Източна Украйна, тази седмица ще бъдат обявени и допълнителни санкции срещу представители на елита и компаниите в Русия, които се опитват да избегнат санкциите, за да "подкрепят руската военна машина", каза още Байдън в Украйна. 

Визитата на американския държавен глава се случва почти година след началото на руската инвазия и ден преди президентът Владимир Путин да направи важно обръщение, в което се очаква да изложи целите на Русия за втората година от т. нар. "прокси война срещу въоръжената мощ на Запада". 

"Осъществи се историческо посещение. Разговорът между Байдън и Зеленски се проведе в атмосферата на възможно най-голямо доверие. Ще кажа следното: и двамата президенти са удовлетворени от разговора. Атмосферата е възможно най-доверчива и сърдечна", написа във Facebook украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който по-рано oтмени планираното си за днес посещение в Брюксел, без да посочи причина. 

Зеленски, от своя страна благодари на Байдън за посещението му в Киев в "най-трудното време", съобщи ДПА. В съвместно изявление за пресата украинският държавен глава каза: "Днешните разговори бяха изключително плодотворни... Те са много важни и от решаващо значение."

Байдън пристигна в Украйна рано тази сутрин, при най-строги мерки за сигурност, на първата си визита в страната от началото на войната и за пръв път в качеството си на президент на САЩ. Интересен момент от посещението му е, че бяха задействани сирените за въздушна тревога. Сутринта украинските медии пък съобщиха за гигантски задръствания в Киев заради посещението на неизвестни към онзи момент чуждестранните гости. По-късно през социалните мрежи стана ясно и кои са високите гости на украинската столица.

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата