петък, 3 февруари 2023 г.

ЕС одобри налагането на таван на цената на преработения руски петрол

  

Посланиците на държавите от ЕС постигнаха тази вечер съгласие за налагане на ценови таван за петролните изделия от Русия, съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС. Това е важна стъпка от европейския отговор на войната, предприета от Русия срещу Украйна, се допълва в съобщението.

Уточнява се, че окончателното решение по този въпрос се очаква от Европейския съвет следващата седмица, пише БТА.

Договорена е горна граница на цената на руските петролни продукти от 100 долара за барел, а за петролните продукти, които се продават с отстъпка, таванът на цената ще бъде 45 долара за барел според Bloomberg. 

"Страните-членки на Европейския съюз се съгласиха да наложат таван от 100 долара за барел на продажбите на руски дизел за трети страни като част от усилията да ограничат приходите на Москва", цитира изданието запознати източници.

Очаква се новата мярка да влезе в сила през април.

В края на миналата година ЕС наложи ценови таван на суровия петрол, внасян от Русия, както и таван на цената на купувания руски газ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата