петък, 3 февруари 2023 г.

Поредица от изчезнали хора - някои открити живи, други не, а за трети все още не знаем нищо

  

След изчезването на Сашко от Перник издирването на хора стана една от основните теми в обществения дневен ред. Само от началото на тази година в медийния фокус са попаднали най-малко 10 случая на хора в неизвестност, с което се отбелязва ръст спрямо отразяваните за предходната година, пише Дир.бг.

За повечето граждани информацията тръгва първо от социалните мрежи, където доброволци разпространяват призивите за помощ и дори сами организират търсенето на изчезналите. Районите, в които изчезват следите на издирваните, са из цяла България, но впечатление прави, че три от сигналите са от Варна, а два от тях са и с фатален край.

За съжаление, служителите на МВР откриват издирваните мъртви в още два от случаите с хора в неизвестност от началото на годината.

Други три случая завършват щастливо - издирваните са намерени живи и здрави. 

Все още обаче в неизвестност са трима души, чието търсене усилено продължава.

Изчезнали и открити мъртви

Такива са случаите на 31-годишната Валентина от Варна, 77-годишната Елена от Чепеларе, 43-годишния Мартин от Варна, както и на 87-годишния дядо Йото от Пловдивско.

Валентина изчезва безследно на 1 януари 2023 година, заедно с двете си кучета, след като празнувала Нова година с приятеля си. Седмица по-късно майка ѝ подава сигнал в полицията и след множество оперативно-издирвателни мероприятия за установяване местонахождението на варненката става ясно, че тя е жертва на престъпление. 

Тялото на Валентина беше открито в замаскирана като горичка септична яма в имот във варненската местност "Евксиноград". За убийството ѝ полицията задържа 39-годишния ѝ приятел, който я пребил до смърт. По трупа на 31-годишната жена униформените са открили множество травми в областта на гръдния кош, които са причинили увреждане на белите дробове. 

Извършителят беше установен и задържан за 72 часа, като предстои да бъде решено дали ще остане окончателно в ареста.

77-годишната Елена от Чепеларе пък изчезна на 9 януари, когато отишла да си вземе пенсията от пощата, а след това се изгубила в покрайнините на Чепеларе. 

Последно жената, която е имала увреждане на краткотрайната памет, е разговаряла по телефона със сина си. Казала му, че не се чувства много добре, след което връзката прекъснала.

Елена беше забелязана край писта "Мечи чал". За съжаление обаче, след няколко дни търсене от спасители на ПСС, обучени кучета и доброволци, 77-годишната жена беше открита мъртва на 13 януари.

Следващият случай с трагичен край е на 43-годишния Мартин от Варна, който е бил видян за последно на 18 януари. Сестра му съобщи в социалните мрежи, че той е открит мъртъв.

"Щастлива съм, че усетих добротата у хората, дори и непознати приеха историята ми много лично, направихме всичко нужно, но не успяхме. Мъкааааааа, плачаааааа и не мога да повярвам. Пълен шок, НО.... нека запомним Марти с хубаво и да го изпратим подобаващо във вечният му път", написа Грета Кръстева в социалната мрежа, след като по-рано беше публикувала и призив за неговото издирване. 

От полицията в морската столица пък съобщиха, че трупът на 43-годишния изчезнал е открит в дере край варненската местност "Ракитника", но все още не са ясни причините за смъртта. Има данни, че Мартин е страдал от депресия.

Сигнал за изчезналия мъж е подал неговият баща на 24 януари, като е споделил, че не се е чувал със сина си дълго време преди това. Мартин е живеел сам в къща в същата местност, в близост до кв. "Галата".

Намерен мъртъв беше и 87-годишният дядо Йото, чието тяло беше открито също в дере до пловдивското село Красново. Изчезнал е на 29 януари от дома си, а в селото го познават като бивш учител - интелигентен и възпитан човек. 

Дядо Йото е бил с деменция, заради това полицията разглежда като вероятна версия той да се е загубил и да е паднал сам в дерето, след което да е починал заради студа.

Изчезнали и намерени

Подобно на случая със Сашко от Перник, други издирвания също имаха своя щастлив край. Такива са случаите на 20-годишния студент Мартин от Пловдив, 18-годишния Кристофър от Мездра и три момичета от Варна. 

За Мартин от Пловдив съобщи майка му София в социалната мрежа. Тя обясни, че младежът е трябвало да тръгне с влак за Стара Загора, където е студент по ветеринарна медицина и му предстоял изпит.

Мартин излиза от вкъщи на 25 януари вечерта и до 27 януари нямаше никаква информация за него.

Освен полицията, в търсенето на студента се включиха доброволчески групи от Пловдив и Стара Загора. В крайна сметка момчето беше намерено от униформените в София, след като било забелязано на Централната гара.

Оказа се, че Мартин не е изчезнал, а избягал след скандал с майка си. Не вдигал телефона на никого, което принудило и близките му да подадат сигнал за неготово изчезване.

"Благодаря на всички, които бяха съпричастни, на всички, които споделиха моята публикация, на всички доброволци, които се включиха в търсенето на Мартин. Вие ми върнахте вярата в доброто", написа жената в профила си, след като стана ясно, че синът ѝ е намерен.

Някои от коментиращите под публикацията ѝ обаче я обвиниха, че е вдигнала накрак цялата държава, без това да е било необходимо.

Кристофър от Мездра, който страда от епилепсия, изчезна на 30 януари. Отново майката призова всички, които имат информация за него, да я потърсят.

"Вече го няма около 24 часа, нямаме връзка и телефонът му е изключен, свързали сме се с полицията", заяви майката. "Вчера си беше у дома, излезе навън и след 17:30 часа телефонът му вече беше изключен. Не е взел документите си с него", добави Емилия Петкова.

Кристофър беше обявен и за общонационално издирване, но полицай го разпозна на гарата в Мездра и пред униформените 18-годишният ученик обясни, че се скарал с родителите си и "решил да се поразходи по-дълго".

Живи и здрави бяха намерени и трите момичета - на 14, 15 и 17 години, от Варна. За изчезването им отново съобщи майката на едната от девойките, която по-късно подала и сигнал в полицията.

Те бяха открити на 29 януари след сигнал на граждани, които забелязали две от тях във варненски търговски център. 

И трите момичета били през цялото време при познат в къща в кв. "Владиславово", съобщиха от Областната дирекция на МВР в морската столица.

Безследно изчезнали и все още се издирват

В тази графа попадат случаите на 25-годишния Емил от София, 21-годишната Ива от Ботунец и 29-годишния Цветелин от Ямбол. 

С изчезването на Емил Боев по време на празника "Сурва" в Перник отново се организираха доброволчески групи, които да го издирват. 

Мъжът е в неизвестност от 29 януари и е обявен за общодържавно издирване. Той е висок около 180 см, с кестенява коса. В момента е с брада и мустаци. Бил е облечен с камуфлажно яке и тъмен панталон. Столичанинът е дошъл в Перник заради Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва".

В търсенето му, заедно с властите, участват десетки доброволци, които претърсват града и периметъра около него.

"Тръгнал е нанякъде, вероятно да си прочисти главата. След този момент нямаме нови данни. Имаше няколко сигнала, но всички те са безрезултатни. Вчера обхождахме планината. Не е никак обичайно да е без телефон, а го е оставил в колата. Автомобилът беше с разбит прозорец, това се е случило, още когато е бил в компания от четирима души, която впоследствие се разделя на по двама. Последното момче, което го е видяло, е останало в колата, спало е там, чакало го е да се върне, но това такаи не се е случило", разказа братът на Емил.

Появиха се и кадри от камера, според които той тръгва към гората над Перник.

Всеки, който разполага с някаква информация за издирвания, може да сигнализира на телефон 112 или в най-близкото управление на МВР.

Следите на 21-годишната Ива пък се губят на 30 януари. Призив за нейното търсене отправя брат ѝ Георги във Facebook.

"ПОМОЩ ИЗДИРВА СЕ !!! ОТПРАВЯМ КЪМ ВАС СЛЕДНИЯ ПРИЗИВ ЗА ПОМОЩ СЕСТРА МИ ИВА Е В БЕЗИЗВЕСТНОСТ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 24ЧАСА КОЙТО Я Е ВИЖДАЛ ИЛИ ЗНАЕ НЕЩО ЗА НЕЯ НЕКА СЕ СВЪРЖЕ С МЕН 0895239184", пише Георги.


Девойката е облечена с черно късо яке и маратонки, с черна коса и зелени кичури е, висока е 160 см.

Близките на Ива нямат информация защо тя може да е изчезнала. Споделят, че телефонът ѝ е изключен и не предполагат къде може да се намира.

Все още в неизвестност е и 29-годишният Цветелин от Ямбол, за чието изчезване съобщава във Facebook сестра му. Мъжът е със специални потребности и е доверчив, обяснява неговият лекуващ лекар.

"Още една снимка на изчезналия Цветелин Стоянов. Забелязан е за последен път на 20-ти януари, в центъра на Ямбол. Номерът на сестра му Нина, публикувам го с нейно съгласие - 089 6811728 . Вече 13 дни го търси сама. Благодаря на всеки , който ще помогне", написа кореспондентът на bTV Дани Атанасова. 


29-годишният мъж все още се издирва.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата