събота, 4 февруари 2023 г.

Преминаването през ГКПП "Гюешево" е преустановено - заради "неработеща система"

 Преминаването през граничния пункт "Гюешево" е преустановено, излизащите от България изчакват пускането на движението на междинната граница 

Преминаването през граничния пункт "Гюешево" е преустановено, излизащите от България изчакват пускането на движението на междинната граница. На място има около стотина души, съобщи БТА. По данни на служители на пункта автомобилите са спрени заради неработеща система. Това обясниха и служители на граничния пункт "Деве баир".

Първите пътуващи за Скопие, за да се включат в отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, са преминали границата с Република Северна Македония рано сутринта. Официалната българска делегация е преминала около 5,30 часа, казаха от митницата на Гюешево.

Пред ГКПП "Гюешево" се събраха и представители на фондация "Македония", сред които и лидерът й Виктор Стоянов.

"Има организация от страна на властите на Република Северна Македония да съберат хората и автомобилите заедно и с ескорт да се придвижим до паркинга край гроба на Гоце Делчев в Скопие. Идеята беше заедно да се поклоним пред паметта му. Искахме да го направим съвместно, но заради мерките за сигурност и опитите за провокация това няма да е възможно. Планираме общо 5-6 чествания на ключови дати и се надявам да има по-малко полиция и повече хора от двете страни на границата заедно, като братя да честваме заедно общите ни герои", каза за БТА Стоянов.

"Не трябва хората да се подават на провокации. Искрено се надяваме полицията в Скопие да свърши това, което подаде като заявка и да бъдат предотвратени всякакви опити за провокации", посочи още той. Стоянов допълни, че е учуден от това, че журналисти не са били допуснати да влязат в страната, но посочи, че има информация за хартиени списъци на хора, които няма да бъдат допускани да влязат днес в Република Северна Македония.

"Дойдохме тук около 5,30 сутринта, но бяхме върнати като представляващи опасност за сигурността на Северна Македония", каза през БТА Тодор Стефанов от "Нюз 24". Той и колегата му били върнати от граничния пункт "Деве баир". Връчиха ни забрана за влизане на тяхна територия, добави Стефанов.

Той уточни, че двамата с колегата му не са имали исканата по акредитация от външното министерство на Република Северна Македония, но никой не им е искал такава. "Искаха само лични карти, ние показахме и служебните. Легитимирахме се така, както както го правим навсякъде", казаха представителите на медията. По техни данни рано сутринта не са допуснати и други екипи на медии. Казано им е било, че могат да минат без камери и техника.

Около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза по-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие. Той очаква обещанията на властите тук, че безпрепятствено ще бъдат допуснати желаещите да дойдат в Скопие български граждани, да бъдат изпълнени. 

В българската делегация, която ще поднесе цветя на гроба на Делчев в църквата "Св. Спас" са още министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и зам. министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Има данни за спрени български граждани, не знам доколко са системни. В края на деня ще имам информация и до колко са основателни мотивите за това, каза в отговор на въпрос на БТА министър Демерджиев. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, уточни Демерджиев и отново посочи, че по-пълна информация за създадената организация за пропускането на българските граждани на границата и в каква степен тя отговаря на поетите ангажименти от страна на властите в Северна Македония ще има в края на деня.

Дали ще ходим днес в Скопие ще решим в зависимост от обстановката по границата, каза мебждувременно евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в Благоевград, където участва в официалното честване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Пред журналисти Джамбазки коментира, че "това, което се случва на граничните пунктове, е абсолютен позор", като уточни, че български граждани биват бавени на граничен пункт между България и Република Северна Македония (РСМ). Ако тези провокации продължават, бавят хората, е абсолютно обидно пред паметта на Гоце Делчев да се участва в такъв "цирк" и да висиш по границата като част от антибългарска кампания, добави той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата