събота, 25 февруари 2023 г.

Разширяват проекта за дигитална грамотност на Училищна Телерик Академия в Бургас

 Разширяват проекта за дигитална грамотност на Училищна Телерик Академия в Бургас

След успешния старт през есента на инициативата за повишаване на дигиталната грамотност чрез програми на Училищна Телерик Академия в 7 бургаски училища, през новата учебна година ще бъде разширен обхвата на проекта, като към него се включат още 7 учебни заведения. Това сподели кметът Димитър Николов на среща с екипа на Училищна Телерик Академия и директори на бургаските училища.

Първите училища, в които стартираха обучителните програми на Училищна Телерик Академия, са ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГМЕЕ, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, СУ „Константин Петканов“, СУ „Константин Преславски“ и ОУ „Климент Охридски“.

„Продължаваме програмата за дигитална грамотност с разширяване броя на училищата, като идеята е догодина да покрием всички бургаски учебни заведения. Благодаря на първите училища, както и на новите 7, които ще въведат програмата, като имаме възможност да включим още 3-4 училища. Следващата ни цел е тук, в Бургас, да проведем фестивал на дигиталните науки за учениците, които се обучават по програмата, който може да се провежда два пъти годишно“, заяви кметът Димитър Николов.

„Благодаря на Община Бургас, тъй като тя е първата в страната, която ни провокира как да стигнем до повече ученици и как да ги подготвим за професиите на дигиталното бъдеще. Колкото е важна функционалната, толкова е важна и дигиталната грамотност за успеха на децата. Те ще живеят с тези технологии и трябва да инвестираме в капацитета им, да могат да мислят, да са проактивни и да използват своята креативност“, допълни изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия г-н Петър Шарков.

Програмата за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците в Бургас се финансира от Общината. Само през тази учебна година, над 600 деца в морския град имат възможност да се обучават по програмите, разработени от Училищна Телерик Академия.

Новите училища, които ще въведат програмата, са Търговската гимназия, НЕГ „Гьоте“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Васил Априлов“ и ОУ „Любен Каравелов“.

По време на срещата стана ясно още, че обученията в 4 школи в Бургас по програмата ще продължат, а на 29 април в София ще се проведе събитие за всички ученици, които се обучават по програмите на Училищна Телерик Академия в страната.

Училищата ще получат достъп до програмите с лиценз за следващите 10 години, както и пълна свобода да ги прилагат по най-подходящия начин спрямо интересите на учениците. Преподавателите ще преминат специално обучение през лятото, за да могат да използват програмите „Дигитални умения“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“.

На срещата присъстваха още зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева и директори на бургаски училища.

* Училищна Телерик Академия е лидер в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии и програмирането за ученици от 3 до 12 клас. В резултат на партньорството, всяко дете в община Бургас, с интерес към света на технологиите, ще получи възможност да развие своите знания и умения. Целта на безплатните обучения по дигитални технологии и програмиране на деца и младежи от Бургас, е да запали любопитството им към ученето и технологиите, да им помогне да усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.

Повече за Училищна Телерик Академия ще откриете тук:https://www.telerikacademy.com/school 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата