сряда, 8 февруари 2023 г.

Твърдения на американски журналист отново "взривиха" тръбите под Балтийско море

  

Американският разследващ журналист Сиймор Хърш разпали позатихналите в последно време страсти около взривяването миналия септември на газопроводите "Северен поток 1 и 2" под Балтийско море - два многомилиардни проекта за пренос на газ от Русия до Германия, първият действащ донеотдавна, вторият готов, но невлязъл в действие - неполучил лиценз от германски регулатор. 

Та в свой блог Хърш твърди, че тръбите са взривени в американско-норвежка военна операция; САЩ, разбира се, отрекоха, но Москва настоя за отговори на възникващите въпроси.

И така, какво е написал Хърш

Руските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са били взривени от американци и норвежци. Операцията била подготвяна тайно от Конгреса на САЩ от края на 2021 г. по указание на президента Байдън.  

Експлозиите на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" през септември 2022 г. бяха терористични атаки, планирани и организирани от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, твърди в своето разследване Сиймор Хърш, цитиран от руски агенции.

"Бомбите с дистанционни взриватели в Северен поток бяха поставени от висококвалифицирани водолази от ВМС на САЩ през юни миналата година под прикритието на мащабните учения на НАТО в Балтийско море BALTOPS-2022. И те бяха приведени в действие от служители на норвежките специални служби през септември", пише Хърш.

През декември 2021 г. съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан свика за първи път секретна междуведомствена комисия, която включваше членове на Обединения комитет на началник-щабовете, ЦРУ, Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ. Неговата цел беше да разработи мерки за отговор срещу Русия в случай на въоръжен конфликт с Украйна.

Хърш, цитирайки източник, запознат с работата на групата, каза, че Съливан намекнал, че говори от името на Байдън. И попитал членовете на комисията дали новите мерки ще бъдат обратими (например нов пакет от санкции и валутни ограничения), или ще бъдат необратими. По този начин съветникът дал да се разбере, че президентът на САЩ иска да разработи план за унищожаването на "Северен поток".

От ЦРУ в работната група участвал служител, запознат с възможностите на водолазите от учебния център в Панама Сити, където от няколко десетилетия се обучават висококвалифицирани водолази за ВМС на САЩ за граждански и военни цели, от разчистване на пристанища от неексплодирали боеприпаси до подводен саботаж на петролни платформи и корабни канали.

Изборът паднал върху тези водолази не само поради високата им подготовка, но имало и бюрократична причина. Завършилите центъра в Панама Сити са изключително членове на ВМС и не се отчитат на командването на специалните сили. Това означава, че техните тайни операции не трябва да бъдат докладвани на Конгреса на САЩ. Всичко това позволило да се избегнат течове на информация за предстоящата акция.

ЦРУ първоначално се противопоставило на подобен план, тъй като в региона на Балтийско море внимателно патрулират руски кораби, няма петролни платформи, които да се използват като прикритие за тайна операция. Но в началото на 2022 г. служители на американското разузнаване все пак разработили стратегия.

След това Джо Байдън каза на брифинг, че "САЩ ще прекратят "Северен поток 2", ако Русия започне военни операции в Украйна. По подобен начин се изказа и заместник-държавният секретар Виктория Нюланд. Тези думи, според Хърш, са предизвикали паника сред организаторите на атаката.

"Беше като да поставим атомна бомба в Токио и да кажем на японците, че ще я взривим. Планът беше вариантите да се реализират и да не се афишират публично. Байдън просто не разбра това или го пренебрегна", казал източникът на журналиста, четем в gazeta.ru.

Белият дом: Пълен фейк

Пентагонът отрича обвиненията за извършено подривно действие. Белият дом отхвърли публикацията в блога на Хърш, като "напълно невярна и пълна измислица", съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не успяла да потвърди истинността на информацията на Хърш.

"Това е напълно невярно и пълна измислица", каза Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Същото каза и говорител на Държавния департамент.

Москва: САЩ дължат отговори

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите "Северен поток" миналата година, предаде Ройтерс.

В свой коментар относно твърденията на Хърш, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. 

Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които засегнаха тръбопроводите "Северен поток 1 и 2". Западни официални представители отричат обвиненията.

"Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти", написа Захарова в своя публикация в "Телеграм", в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ.

Кой какво разследва 

Разследващи от Швеция и Дания - в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите, заявиха, че взривовете са резултат от саботаж, но и досега не са посочили посочили коя страна (или кого) смятат за отговорна.

Москва изтъква, че тези разследвания "крият нещо" и затова не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на "Северен поток" 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия ще може да пренася директно към Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Кой е Сиймор Хърш

Хърш е бивш репортер на New York Times и New Yorker, печелил е множество награди за своята разследваща журналистика, включително за войната във Виетнам и скандала в Абу Гариб от 2004 г. след американската инвазия в Ирак.

Съвсем наскоро той предизвика полемика с доклад, оспорващ версията на администрацията на Обама за убийството през 2011 г. на основателя на Ал Кайда Осама бин Ладен при операция на специалните сили на САЩ, и друг, обвиняващ сирийските бунтовници, че са организирали нападение с нервнопаралитичен агент зарин през август 2013 г. в предградие на Дамаск, при което загинаха стотици цивилни, припомня Ройтерс.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата