четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Столтенберг: НАТО трябва да се готви за продължителна конфронтация с Русия

  

НАТО трябва да се подготви за продължителна конфронтация с Русия, тъй като година след нахлуването в Украйна президентът Владимир Путин не показва никаква воля за мир. Това предупреждение отправи в разговор с Франс прес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БТА.

"Трябва да сме готови това да трае дълго, може би много, много години", каза той.

"Президентът Путин иска една различна Европа, една Европа, в която да може да контролира съседите си, в която да може да решава какво могат да правят страните", добави 63-годишният норвежец в интервюто, дадено седмица преди първата годишнина от нашествието в Украйна.

След година боеве, взели десетки хиляди жертви в двата лагера, НАТО се опасява от нова руска офанзива.

Трийсетте членки на алианса повече от всякога са решени да действат така, че Украйна да победи, увери Столтенберг.

"Ние сме тук, за да се уверим, че Украйна печели войната и за да ѝ доставяме оръжия, боеприпаси и подкрепата, от която се нуждае", заяви той.

"Ако президентът Путин спечели в Украйна, това ще е трагедия за украинците. Но ще е опасно и за всички нас, защото той и другите авторитарни ръководители ще бъдат убедени, че използвайки военна сила, могат да постигат целите си", изтъкна генералният секретар на НАТО.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

Новините от днес и със задна дата