събота, 18 февруари 2023 г.

На конференцията в Мюнхен: Украйна няма да отстъпи територии в замяна на мир

  

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изключи категорично възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера Михайло Подоляк, съветник по политическите въпроси на украинския президент Володимир Зеленски, също каза, че Русия първо трябва да се изтегли от всички украински територии, които е окупирала, преди да започнат мирни преговори.

Днес Кулеба говори пред журналисти в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, след като Китай обяви, че ще представи свой мирен план за уреждане на конфликта.

В интерес на Украйна е Китай да играе роля в мирните усилия, но териториалната цялост на страната не подлежи на преговори, заяви Кулеба. Той даде да се разбере, че Украйна няма да се откаже дори от един квадратен метър своя територия.

"Никакви отстъпки, никакъв компромис не е възможен що се отнася до териториалната цялост на Украйна или на която и да било друга държава в света", подчерта Кулеба.

Украинският външен министър заяви, че е сигурен, че съюзниците на Украйна в крайна сметка ще ѝ предоставят изтребители, за да ѝ помогнат да отблъсне

руската инвазия. "Ще рискувам да кажа, че Украйна ще получи самолети, това е въпрос на време и процедура", каза Кулеба.

Съюзниците на Киев са обещали танкове, а в момента се водят разговори и за осигуряване на ракети с по-дълъг обсег на действие. Украинските партньори обаче се колебаят да предоставят на Киев изтребители, припомня Ройтерс.

Същевременно британският премиер Риши Сунак каза пред делегатите в Мюнхен, че Лондон е предложил помощ на страните, които имат готовност незабавно да изпратят самолети в Украйна.

По-рано днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок приветства китайската инициатива, но също изключи възможността за предаване на украински територии на Русия. Не бива руският президент Владимир Путин да бъде възнаграждаван за своята инвазия в Украйна, за да бъдат разубедени други да последват неговия пример, изтъкна Бербок.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна каза, че Китай следи внимателно изхода от войната в Украйна, докато обмисля плановете си в "своята част от света".

Столтенберг заяви това на фона на засилването на опасенията, че една руска победа в Украйна ще насърчи Китай да използва военна сила в подкрепа на дългогодишните си териториални претенции за Тайван, отбелязва ДПА.

По-рано днес в Мюнхен китайският външен министър Ван И обяви, че страната му ще представи скоро свой мирен план за уреждане на украинския конфликт. Той не даде подробности, нито уточни кога ще стане това.

От Мюнхен Ван И ще замине директно за Москва.

Русия е извършила "престъпления срещу човечеството" по време на войната си в Украйна, заяви днес вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и призова за "правосъдие", предаде Франс прес.

"Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството", каза Камала Харис в слово пред Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Тя потвърди, че САЩ ще подкрепят, "докогато потрябва", тази страна.

"Проучихме доказателствата, познаваме законовите норми и няма никакви съмнения, че става дума за престъпления срещу човечеството", каза Харис. Тя говори за незаконни екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, също и за "насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци" в Русия.

"И казвам на всички извършители на тези престъпления и на техните началници или съучастници в тези престъпления: ще отговаряте за тях", добави вицепрезидентката на САЩ.

Това е първият път, когато САЩ официално посочват Русия като извършителка на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, откакто федерацията нахлу в съседната страна през февруари 2022 г.

В отделно комюнике шефът на американската дипломация Антъни Блинкън увери, че "не става дума за случайни или изолирани действия", и спомена за "всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна".

Той подчерта, че използвайки определението "престъпления срещу човечеството", САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници "да понесат отговорност за своите действия" пред правосъдието.

"Не може да има безнаказаност за тези престъпления", заключи Блинкън.

От началото на руското нашествие САЩ са документирали или описали над 30 600 случая на военни престъпления, извършени от руските войски в Украйна, уточни Държавният департамент.

През септември разследващи от ООН обвиниха Москва във военни престъпления "в големи мащаби" в Украйна.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата