петък, 10 февруари 2023 г.

Майките косатки правят "доживотна жертва" за своите синове

  

Изследване на косатки в северната част на Тихия океан разкрива, че майките правят "доживотна жертва" за своите синове, съобщи Би Би Си.

Авторите му от университета на Ексетър, Великобритания, са установили, че отглеждането на мъжки екземпляр значително намалява шансовете на женските косатки да се възпроизвеждат в бъдеще.

Енергията, от която те се нуждаят, за да изхранват синовете си, изглежда, че излага здравето им на риск. В резултат на това намалява способността им да се възпроизвеждат и да отглеждат други малки.

"Майките жертват собствените си храна и енергия", казва професор Дарън Крофт от изследователския екип.

Косатките остават тясно свързани със семействата през целия си живот. И докато младите женски стават независими в зряла възраст, мъжките остават свързани с майките си и дори изискват дял от храната, която те улавят.

Професор Крофт описва изследването като "нов поглед върху сложния социален и семеен живот на тези удивителни животни".

Продължилото десетилетия проучване, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи", е част от продължаваща мисия за разбиране на семейния живот на косатките.

Това е възможно благодарение на Центъра за изследване на китовете (CWR), който проследява живота на популация от косатки повече от 40 години. Това дава възможност на биолозите да изучават няколко поколения, "разнищвайки" важното социално поведение и семейните връзки, които пряко влияят върху оцеляването на животните.

За целите на настоящото изследване специалистите са проучили живота на 40 женски косатки в периода между 1982 и 2021 г. Изследователите са открили, че за всеки жив син вероятността майката да отгледа друго малко до едногодишна възраст намалява наполовина.

Предишни изследвания са показали, че синовете имат по-голям шанс да оцелеят, ако майка им е наблизо.

"Искахме да разберем дали тази помощ има своята цена и отговорът е "да". Майките косатки плащат висока цена по отношение на бъдещото си възпроизводство, за да запазят синовете си живи", казва д-р Майкъл Вайс от университета на Ексетър и Центъра за изследване на китовете.

Изследователите смятат, че това вероятно е вид еволюционно "залагане", обусловено от факта, че най-големите и най-възрастните мъжкари стават бащи на многобройно потомство.

"Ако майката успее да превърне сина си в най-големия мъжкар в популацията, тогава той е този, който ще стане баща на голяма част от следващото поколение", обяснява експертът.

Може и да изглежда парадоксално, че подобни силни и интелигентни животни остават зависими от своите майки през целия си живот, но на мъжките просто не им е необходимо да търсят независимост, защото майките им остават до тях.

"Ако майка ми приготвяше вечерята вместо мен всяка вечер, може би просто нямаше да се науча да си я правя сам", шегува се професор Крофт.

Понастоящем популацията наброява само 73 косатки. Поради тази причина учените искат да разберат всичко, което може да е от полза при вземането на решения за опазването на тези морски бозайници.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата