петък, 24 февруари 2023 г.

Задава ли се решителният момент във войната в Украйна?

  

На годишнината от началото на руската инвазия в Украйна Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Почти година след началото на войната на Русия в Украйна съпричастността на европейците към украинците не отслабва, сочат данни от проучване на "Евробарометър", представени вчера от Европейската комисия. Отчита се, че това важи и за подкрепата за действията, предприети в помощ на Украйна и украинците. Държавите от ЕС обаче не успяха да се споразумеят за нов пакет санкции срещу Русия, който трябваше на влезе в сила за първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на четири дипломатически източника в Брюксел. Според източниците преговорите продължават.

На фона на нестихващата битка на дипломатическия фронт официални представители от САЩ са казали на украинските лидери, че Украйна е изправена пред критичен момент, ако иска да промени траекторията на войната и са увеличили натиска върху Киев да постигне значителни успехи на бойното поле, съобщи в. "Вашингтон пост". Въпреки обещанията да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", служителите на Байдън твърдят, че неотдавнашните пакети с помощи от Конгреса и американските съюзници представляват най-добрия шанс за Киев да промени решително хода на войната. Много консерватори в ръководената от републиканците Камара на представителите обещават да оттеглят подкрепата и не е ясно колко още ще продължи апетитът на Европа за финансиране на военните действия.

"Ще продължим да се опитваме да им дадем да разберат, че не можем да правим всичко и завинаги", каза един от висшите служители на администрацията, визирайки украинските лидери. Служителят, говорил при условие за анонимност, добави, че администрацията е "много твърдо убедена", че ще бъде трудно да продължи да получава същото ниво на сигурност и икономическа помощ от Конгреса. "Колкото е необходимо" се отнася до размера на конфликта", добави служителят. "Това не се отнася до размера на помощта", предупреди обаче той.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън заяви, че тя ще продължи да иска толкова средства, колкото смята, че са необходими на Украйна - както е правила през целия период на войната - но че няма гаранции, че Конгресът ще одобри тези искания. Републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари и макар че мнозина ключови законодатели изразиха подкрепа за продължаване на финансирането, дясното крило на партията изрази скептицизъм или противопоставяне на отпускането на повече пари за войната.

През последните месеци нито една от страните не успява да вземе надмощие във войната в Източна Украйна. Служители на Байдън смятат, че критичният момент ще настъпи тази пролет, когато се очаква Русия да започне офанзива, а Украйна да предприеме контраофанзива в опит да си върне загубените територии.

Посланието, че следващите няколко месеца ще са от критично значение, вече е било предаден на Киев в прав текст от високопоставени служители на Байдън - включително от заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер, заместник-държавния секретар Уенди Шърман и заместник-министъра на отбраната Колин Кал, които посетиха Украйна миналия месец.

В същото време Байдън и неговите помощници се стремят да избегнат всякакви признаци на отстъпление или отслабване на решимостта на западните съюзници, надявайки се да дадат знак на руския президент Владимир Путин, че подкрепата за Украйна не намалява. Някои анализатори обаче предупреждават, че нито Русия, нито Украйна могат да извоюват решаващо военно предимство в обозримо бъдеще.

"Имам чувството, че играем за дълга война", каза Андреа Кендъл-Тейлър, директор на Програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска сигурност. "Мисля, че това противоречи на надеждите на толкова много хора, че всъщност се опитваме да помогнем на Украйна да спечели във военно отношение", добави тя.

Байдън и неговите съветници твърдят, че са решени да подкрепят Украйна възможно най-дълго и най-пълно. Но те предупреждават, че политическият път ще стане по-труден, след като Украйна изчерпи настоящия отпуснат от Конгреса пакет, което може да се случи още това лято.

Откритите дискусии в Киев миналия месец отразиха усилията на администрацията на Байдън да приведе целите на Украйна в съответствие с това, което Западът може да подкрепи. Според запознати с дискусиите лица не винаги е било лесно да се постигне съгласие с Украйна.

В продължение на месеци Украйна е изразходвала значителни ресурси и жива сила в защита на Бахмут в източната част на Донбас. Американски военни анализатори твърдят, че е нереалистично едновременно да се защитава Бахмут и да се започне пролетна контраофанзива за отвоюване на украинска територия, която САЩ смятат за по-важна. Зеленски обаче придава символично значение на Бахмут, твърдят двама високопоставени представители на администрацията, и украинският президент смята, че загубата на града би била удар по украинския боен дух.

Американски официални представители заявиха, че уважават факта, че Зеленски знае как най-добре да сплоти страната си, но изразяват опасения, че ако Украйна продължи да се сражава навсякъде, където Русия изпрати войски, това ще работи в полза на Москва. Вместо това те призовават Киев да даде приоритет на подготовката и изпълнението на пролетната контраофанзива, особено докато САЩ и Европа обучават украинските бойци как да си служат с някои от по-сложните оръжия, които са изпратили в Украйна.

"Като цяло мнението ни е, че те трябва да отделят достатъчно време, за да могат да се възползват от това, което сме осигурили като материали и обучение", заяви високопоставен служител на администрацията. Ако Русия превземе Бахмут, каза служителят, това "няма да доведе до някаква значителна стратегическа промяна на бойното поле. Руснаците ще се опитат да я обявят за такава, [но] това е точка на картата, за която те са изразходвали изключително много кръв и средства", добави той.

Зеленски многократно отправя и призиви за военна кампания за отвоюване на цялата окупирана от Русия Украйна, включително Крим - полуостровът, който Русия анексира през 2014 година. Миналия месец съветникът на Зеленски Андрий Ермак повтори, че победата срещу Русия означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна, "включително Донбас и Крим". Всичко по-малко е "абсолютно неприемливо", каза той на Световния икономически форум в Давос.

Представители на американското разузнаване обаче са стигнали до заключението, че превземането на силно укрепения Крим е извън възможностите на украинската армия в момента, твърдят запознати с въпроса американски служители. Тази отрезвяваща оценка е била повторена пред множество комисии на Капитолийския хълм през последните няколко седмици.

Това несъответствие между целите и способностите е породило опасения в Европа, че конфликтът в Украйна ще продължи безкрайно, като ще натовари Запада, който се бори и с други предизвикателства, включително упорито високата инфлация и нестабилните цени на енергията.

На този фон съветниците на Байдън твърдят, че следват най-добрия курс на действие: да дадат възможност на Украйна да си върне колкото се може повече територия през следващите месеци, преди да седне на масата за преговори с Путин.

Скептиците обаче се опасяват, че времето не е на страната на Украйна, тъй като Русия е разположила стотици хиляди нови войници на бойното поле, включително затворници, преди очакваната пролетна офанзива.

Според оценки на западни и украински разузнавателни служби в момента Русия разполага с над 300 000 военнослужещи в Украйна, в сравнение със 150 000 в началото на инвазията, като тя планира да добави още стотици хиляди. При руска офанзива през пролетта тези сили може да навлязат през границата с Беларус и да прекъснат линиите за снабдяване в Западна Украйна, които Киев използва, за да подсили армията си.

Дори опитни военни експерти обаче виждат широк спектър от възможни резултати през следващите месеци, което подчертава колко несигурна е ситуацията.

"Не е ясно как ще завърши това. Дали ще завърши със споразумение чрез преговори? Дали ще се проточи и ще видим някаква версия на замразените конфликти, които наблюдаваме на други места?", смята Сет Джоунс, директор на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания. "В момента има достатъчна подкрепа и украинците са готови да се бият, така че има силна логика на Украйна да бъде предоставено колкото се може повече", коментира Джоунс. "Колко дълго това може да продължи е отворен въпрос", заключва той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата