понеделник, 27 февруари 2023 г.

Дронове удариха руски военен самолет при саботаж на летище край Минск

  

Руски военен самолет за радиолокационно откриване Бериев А-50 е бил повреден в неделя при нападение с дрон на летище "Мачулищи" край столицата на Беларус, Минск, са съобщили беларуски партизани и членове на опозицията в изгнание, цитирани от Ройтерс.

"Това бяха дронове. Участниците в операцията са беларуси", е казал Александър Азаров, лидер на беларуската опозиционна организация БИПОЛ, в профила на организацията в Телеграм и в разположения в Полша новинарски канал Белсат. "Те са вече на сигурно място, извън страната", е съобщил още Азаров.

Франак Вячорка, съветник на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска, съобщи, че това е най-успешният акт на саботаж от началото на 2022 г., информира БТА.

Министерствата на отбраната на Русия и на Беларус не са се отзовали на искането за коментар за Ройтерс, поради което агенцията не може да потвърди.

Според БИПОЛ в резултат на две експлозии са били повредени предната и централната част на самолета, както и радарната му антена.

Бериев А-50 е руски самолет за ранно предупреждение, който в полет има командни и контролни способности и възможност да проследява до 60 цели едновременно.

От началото на руската инвазия в Украйна в Беларус и в граничните с Украйна райони на Русия имаше няколко саботажа, предимно срещу железопътната мрежа.

"Горда съм с всички беларуси, които продължават да се съпротивляват на руската хибридна окупация на Беларус и да се борят за свободата на Украйна", написа Тихановска в Туитър.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата