вторник, 21 февруари 2023 г.

Шефът на "Вагнер" обвини в държавна измяна руските военни командири Шойгу и Герасимов

  

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" обвини днес руския министър на отбраната и началника на генералния щаб, като твърди, че те лишават бойците му в Украйна от боеприпаси, което според него е опит за "унищожаване" на силите му, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Евгений Пригожин - милионер с близки връзки с руския президент Владимир Путин, говори в емоционално аудиоизявление, разпространено от негови говорители. Той заяви с повишен тон, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов раздават "наляво-надясно" заповеди да не се снабдява компанията "Вагнер" с боеприпаси и да не бъде подкрепяна по въздух. Силите му участват активно в тежките боеве в източната част на Украйна.

Това "може да се оприличи на държавна измяна точно сега, когато "Вагнер" се бори за Бахмут, губейки стотици свои бойци всеки ден", каза Пригожин с повишен глас.

Твърденията на Пригожин не могат да бъдат потвърдени и руската армия все още не е коментирала въпроса.

Милионерът и бойците му от седмици твърдят, че руската армия не ги снабдява с достатъчно боеприпаси, докато Вагнер е в ожесточена битка за Бахмут, град с ключово значение в окупираната Донецка област в източната част на страната.

Емоционалните изказвания на Пригожин и бойците му отразяват дълго тлеещите напрежения между частната компания "Вагнер" и руската армия. "Вагнер" има неясен юридически статут, тъй като руският закон не позволява частните военни компании, отбеляза Асошиейтед прес.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата