вторник, 21 февруари 2023 г.

Путин внесе закона за прекратяване на руското участие в ядрения договор със САЩ

  

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроекта, според който Москва прекратява участието си в договора със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, съобщи председателят на парламента Вячеслав Володин, информира ТАСС.

Решение за евентуалното руско завръщане занапред ще взема само руският президент, предвижда документът. Думата ще го гласува в сряда, съобщи Володин, след което ще бъде внесен в Съвета на федерацията.

Договорът между САЩ и Русия предполага съкращение на ядрените арсенали на двете страни. За прекратяването на руското участие обяви по-рано днес Путин по време на годишното си обръщение.

От Кремъл заявиха, че не са уведомили предварително Вашингтон за решението си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че главната цел на Русия с този акт е да гарантира, че ядреният паритет със САЩ продължава да се зачита, предаде руската агенция РИА "Новости", информира БТА.

Песков направи това изявление часове след като руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще преустанови временно участието си в договора "Нов СТАРТ".

Договорът "Нов СТАРТ" е последният останал в сила договор за ядрените оръжия между Русия и САЩ - двете най-големи ядрени сили в света.

Путин отмени във вторник и закон от 2012 г. относно руската външна политика, в който се споменава договорът "Нов СТАРТ".

Песков анонсира, че Кремъл ще обнародва нова Концепция за външната политика на Русия през следващите дни.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата