петък, 3 февруари 2023 г.

Германски танкове и италианска ПВО се отправят към Украйна

 Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус по време на изпитание на танк Леопард 2 

Германия и Италия изложиха плановете си за увеличаване на военната помощ за Украйна. Новият чешки президент призова Западът да предостави всички видове оръжия с изключение на ядрените. ЕС ще проведе днес среща на върха в Киев и ще затвърди подкрепата си, главно икономическа и военна. На този фон Владимир Путин обяви, че е сигурен в победата на Русия.

Германски танкове отново срещу руски войници 

Германското правителство одобри доставката на танкове "Леопард 1" от промишлените си запаси за Украйна и води преговори да изкупи от Катар 15 самоходните зенитни установки "Гепард", които да изпрати на Киев, съобщава в днешния си брой в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Ройтерс и БТА.

Правителството вече реши да изпрати в Украйна 14 танка "Леопард 2А6".

Доставката на танкове "Леопард" за Украйна може да се осъществи по всяко време, след като танковете бъдат ремонтирани, посочва вестникът, като се позовава на правителствени източници.

Компании "Райнметал" (Rheinmetall) и ФФГ (Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft) искат да ремонтират десетки танкове "Leopard 1" и могат да ги доставят на Украйна, ако Киев желае да ги купи, допълва изданието.

Няколко висши германски служители обсъдиха с външното министерство на Катар възможността Германия да изкупи обратно 15 машини "Гепард", които Доха купи, за да гарантира сигурността на стадионите по време на Световната купа по футбол, пише "Зюддойче цайтунг" и допълва, че Берлин се опитва да получи повече боеприпаси от Катар.

"Гепардите се представят много убедително във войната в Украйна. Ако успеем да получим повече от партньорите тук, това определено ще помогне на украинците", заяви новият германски министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от вестника.

На път е единствената европейска ПВО срещу балистични ракети

Италианско-френската система за противовъздушна отбрана (ПВО) САМП/Т (SAMP/T) ще бъде разположена и в готовност за действие в Украйна до два месеца, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че тя ще заработи в рамките на седем-осем седмици", каза в телевизионно предаване Таяни, който освен министър е и вицепремиер.

Системата може да проследява десетки мишени и да прехваща до 10 обекта наведнъж. Това е единствената произведена в Европа система, способна да прехваща балистични ракети.

Киев иска от западните си съюзници повече средства за противовъздушна отбрана, а през ноември миналата година поиска конкретно система САМП/Т, известна още като "Мамба".

Военен апел от бивш генерал и настоящ държавен глава

Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел, който е бивш генерал от НАТО, заяви пред Франс прес, че не бива да има каквито и да било ограничения за военната помощ на Запада за опустошена от войната Украйна, и призова съюзниците да бъдат по-смели.

Павел, който оглавяваше военния комитет на НАТО от 2015 до 2018 г., спечели президентските избори в събота и на 9 март ще положи клетва.

В интервю за АФП 61-годишният Павел казва, че Западът трябва да предостави на Украйна, която се бори с руската инвазия, всички видове оръжия с изключение на ядрените. "Що се отнася до конвенционалните оръжия, наистина не виждам причина да се определят граници", каза той. "Украйна не може да се пребори с такъв силен противник без бронирана техника, дронове, артилерия и ракети с по-голям обсег, нито - може би - без свръхзвукови самолети", допълни той.

От началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. западните съюзници, в това число Чехия, предоставиха на Украйна значителна военна помощ.

Според Павел е трябвало да се прояви повече смелост, тъй като "някои страни заемат малко резервирана позиция" за доставянето на модерни оръжия.

"Ако искаме да имаме единна позиция, която ни дава най-голям шанс за успех, трябва да действаме сплотено по тези въпроси", каза той пред АФП, като повтори предложението на Полша да се изпратят изтребители F-16 в Украйна, ако това предложение бъде подкрепено от всички страни в НАТО.

Путин уверен в победата?

Русия е уверена в себе си, в своята правота и победа, заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Путин каза това на тържествен концерт във Волгоград (бившия Сталинград) по случай 80-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия в битката при Сталинград - едно от решаващите сражения през Втората световна война.

Тази победа е тържество на живота и справедливостта, заяви Путин и поздрави всички руснаци с годишнината. Сталинград завинаги ще символизира непобедимостта на руския народ, подчерта той. Путин увери, че Русия има много приятели по света.

Среща на върха и готовност за нови санкции

Среща на върха ЕС-Украйна ще се проведе днес в Киев. В нея ще участват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, членове на Европейската комисия и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Няма да присъстват европейски правителствени ръководители. Сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата са европейската финансова и военна подкрепа за Украйна, както и процесът на подготовка на страната за присъединяване към Европейския съюз.

Фон дер Лайен, която от вчера е в Киев с още 16 еврокомисари, заяви, че ЕС планира да наложи нови, 10-и пакет санкции на Русия по случай първата годишнина от инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари миналата година. Председателката на Европейската комисия подчерта, че сега "Русия плаща висока цена, защото нашите (наказателни мерки) подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад".

Фон дер Лайен отбеляза, че въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел "вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата