петък, 17 февруари 2023 г.

Пет месеца след забраната за продажба на райски газ: Флакони могат да се купят свободно

 

Пет месеца след като започнаха проверките срещу разпространението и употребата на райски газ - по заведенията продажбата му продължава. Това показа проверка на bTV. Междувременно МВР обяви специализирани акции около нощни заведения и игрални зали.

"Тези проверки не са инцидентни. Те започнаха на 5 август 2002 г., когато бяха приети измененията в Закона за здравето, който регламентира продажбата на райски газ в закрити помещения, както и продажбата му на лица, които не са навършили 18 години", обясни старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив.

От думите му стана ясно, че тези проверки ще бъдат постоянни. Те ще се правят както в търговските обекти ,така и в увеселителните заведения. Последната такава проверка е била преди около две седмици в известна пловдивска дискотека. В момента на продажба там са били открити 21 флакона с райски газ и 23 балона, поясни още старши комисар Васил Костадинов.

Въпреки всичко, проверка на bTV показва, че е не е трудно да си купиш райски газ на улицата или в заведение. В интернет има десетки обяви. 

"Това, което ние можем да направим, е да препратим тези сигнали към министерство на здравеопазването, ако констатираме нарушения по Закона за здравето", обяснява Игнат Арсенов, директор КЗП.

От здравното министерство казват за bTV, че от август миналата година до сега са извършени над 10 600 проверки, като са издадени 69 предписания. Наложените глоби са едва четири.

"Ако се констатира нарушение относно употребата на райски газ от непълнолетни лица, по най-бързият начин се установява контакт с родителите. Ако се установят нередности, тъй като това е противообществена проява, непълнолетното лице може да се заведе на отчет. Следва работа с родителите и детето", обясни за bTV и Дойко Иванов, инспектор към Детска педагогическа стая.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата