неделя, 19 февруари 2023 г.

Посланикът на Афганистан за мигрантите: Те нямат избор, предпочитат да са в камиона

  

"Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия, те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан", разказа пред Нова телевизия д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 часа. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

"Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница", обясни д-р Сайфи.

"Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме - дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно", обясни посланикът.

"Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти - те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование - няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание може да се задушат и да не оцелеят", коментира посланикът.

Според него за да тръгнат всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

"Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция - също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват", разказва д-р Сайфи.

След като 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край Локорско, част от обвиняемите по случая са дали подробна информация за схемата пред разследващите. Това стана ясно от думите на Христо Кръстев, зам.-градски прокурор.

"Вчера бяха разпитани обвиняемите и част от тях дадоха подробни обяснения по повод престъпната схема, организацията, трафика на мигрантите от турската граница през България към Сърбия. Повечето неща ги знаехме и те се подкрепят от другите доказателства", каза Кръстев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той не пожела да влезе в детайли заради разследването.

В Бургас обаче днес ще бъде извършен следствен експеримент.

По думите на прокурор Кръстев случаят е част от трансгранична престъпна дейност. А ръководителят е имал връзки в Турция и Сърбия.

Разпитани са и мигрантите, които са в състояние за това. Те са разпознали част от лицата.

"Тайникът е бил за около 40 човека. Във въпросният ден, най-вероятно от алчност, са качили 52 човека", каза Кръстев.

Продължава издирването на още един човек, издадена е европейска заповед на арест

Разследващите смятат, че е напуснал страната веднага след като е разбрал какво се е случило.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата