петък, 17 февруари 2023 г.

Проверяват дали масови хапчета за хрема и настинка причиняват инсулт и инфаркт

  

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала нов преглед за безопасност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. То се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушване на носа, дължащо се на настинка, грип или алергии. 

Експертите събират данни дали лекарствата с тази активна съставка имат неблагоприятно въздействие върху кръвоносните съдове в мозъка. Комитетът по фармакологична безопасност на EMA трябва да потвърди или отхвърли опасенията относно риска от синдрома на задната обратима енцефалопатия и синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция. Двата синдрома могат да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия, недостиг на кислород) на мозъка и да причинят сериозни и животозастрашаващи усложнения в някои случаи, а сред честите симптоми, свързани с тях, са главоболие, гадене и гърчове. 

Преоценката на псевдоефедрин става по настояване на Франция, заради случаи при хора, използващи такива лекарства, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични ефекти и в медицинската литература. 

Ограниченията и предупрежденията вече са включени в продуктовата информация на лекарствата, за да се намалят тези рискове. След преглед на наличните доказателства, Комитетът по фармакологична безопасност на EMA ще реши дали разрешенията за употреба на лекарства с псевдоефедрин трябва да бъдат запазени, променени, спрени или оттеглени в целия Европейски съюз. Последният етап от процедурата по преразглеждане е приемането от Европейската комисия на решение, което да обвърже правно всички държави от съюза.

В момента псевдоефедринът е разрешен в държави членки самостоятелно или в комбинация с препарати за лечение на симптоми на настинка и грип, сред които главоболие и треска или на алергичен ринит с възпаление на носните проходи, и се предлагат под различни търговски имена. Имат широка популярност поради достъпността си без лекарско предписание.

Псевдоефедринът действа чрез стимулиране на нервните окончания за освобождаване на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и така намалява отока в носа и секретите.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

Новините от днес и със задна дата