неделя, 5 февруари 2023 г.

Скопие: България не спря радикалните лица на границата и те се държаха агресивно

 Централният площад в Скопие 

Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев според Министерството на външните работи (МВнР) в Северна Македония е преминало "в най-добър ред и без нарушаване на обществения ред и спокойствие", с участието на множество официални и граждански делегации от Република Северна Македония, включително официалната делегация на Република България и български граждани, които отдадоха почит на Гоце Делчев.

"Със съжаление обаче констатираме, че и в навечерието, но и след отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България продължават да изявяват териториални претенции към Република Северна Македония и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни", пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова

От МВнР посочват, че в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония и законите, както и международното право, компетентните институции на Северна Македония са били длъжни и са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на провокации, напрежение и инциденти, които могат да застрашат националната сигурността, обществения ред, здравето на хората и международните отношения на държавата.

"Въпреки изразената воля, Република България не положи достатъчно усилия да предотврати достъпа на радикално настроени лица до ГКПП Деве баир, като по този начин даде възможност на някои от тях да се държат агресивно, да обиждат и упражняват насилие спрямо представители на гранична полиция на Северна Македония", пише в позицията.

Както стана известно на ГКПП "Деве Баир" бяха задържани трима български граждани, като според "Възраждане" един от тях е бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание и зам.-председател на комисията по външна политика Ангел Георгиев. От македонското МВР обаче разпространиха други инициали за тримата задържани -35-годишният Г.З., 50-годишният А.Х. и 54-годишният Р.Х. Те бяха обвинени в нарушаване на обществения ред и отведени в Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура.

От МВнР на Северна Македония уточняват, че в съответствие с установените протоколи за работа и стандартите на ЕС за безопасно управление на границите част от нарушителите на обществения ред и спокойствие са задържани и предадени на компетентния съд, който е наложил съответните мерки, а от министерството ще бъде изпратено писмо до ЕП, "в което ще информира за неуместното и обидно поведение на българския евродепутат Александър Йорданов (бивш български посланик в Скопие - б.р.) в социалните мрежи".

В позицията си Министерството на външните работи на Република Северна Македония отрича твърденията, че е договорено съвместно честване на Гоце Делчев с Република България.

"Припомняме, че една от задачите на Съвместната експертна комисия по историко-просветни въпроси, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, е да подготви препоръки за съвместно почитане на исторически личности. До този момент Смесената комисия не е подготвила препоръка за съвместно почитане на Гоце Делчев", пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие, в която уточняват и че "на официалната българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, е била дадена възможност да поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие "като искрен и последователен жест" .

"Република Северна Македония култивира добросъседски отношения и се застъпва за установяване на устойчиви приятелски отношения и продуктивно сътрудничество с всички съседни държави, включително и Република България. В съответствие с тези определения очакваме властите в Република България, в духа на приятелство и добросъседство, да се ангажират принципно и да предприемат всички необходими действия за деескалация на напрежението чрез публично осъждане и предприемане на действия срещу всички действия, които не допринасят за воденето на конструктивен и добронамерен диалог, основан на взаимно уважение и възхищение", пише в позицията.

След като властите в Скопие не допуснаха голям брой българи да преминат границата (по забранителен списък), оправдавайки се със срив в системите на граничните пунктове заради сериозен токов удар, българското Министерство на външните работи разпространи своята позиция за случилото се, като определи отношението на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България.

"С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в РСМ, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Гоце Делчев от страна на български граждани."

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата