четвъртък, 2 февруари 2023 г.

Параноя: Никола Груевски се произнесе, че проблемите в РСМ произтичат от Договора с България, в който имало клопки

  

Проблемите в Република Северна Македония произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски. 

Повод за публикацията му е изказване на университетски преподавател по история в Скопие, според когото България и РСМ не трябва да честват съвместно Гоце Делчев.

"Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен само когато това е в интерес на Македония и македонския народ и само това ще донесе траен мир и стабилност на Балканите, противно на стремежите на някои съседи. И докато това се случи, той не само ще остане отворен, но ще предизвика много междудържавни проблеми, инциденти сред чувствително население и много други нежелани ситуации", заявява Груевски в социалната мрежа и продължава:

"Неслучайно, колкото и да ни се искаше, за да няма пречки по пътя към ЕС, дълго време ръководеното от мен правителство не постигна съгласие с Република България по текста на договора за приятелство, нито пък прие съвместните празненства, които искаха от нас още тогава".

По думите му в текста на документа намеренията и клопките били толкова очевидни, че "всеки, който дори и малко разбира от политика и история, можеше да ги види".

Груевски смята, че сегашното македонско правителство е подписало бързо и привързано договора с България.

"Виждаме последствията днес и ще ги видим отново. Тогава беше важно да се покаже някакъв уж бърз успех и да се каже, че ние сме виновни за всичко и проблемът не е в България и техните неадекватни изисквания и условия", отбелязва бившият македонски премиер.

"Правителството, което ръководих, се противопостави на вмъкването на израза "обща история". Беше ясно, че имайки силата на членството в ЕС, България ще я използва, за да представи македонската история като българска и македонските революционери като български и ние трябва да приемем това. От това споразумение произтичат днешните проблеми и новите изисквания и условия на съседна България с промени в Конституцията, тържества и др., от които произтичат нежелани инциденти, негативна енергия и допълнително влошаване на междудържавните отношения", подчертава в поста си Груевски и добавя:

"Когато обсъждахме въпроса за това споразумение и текста му, който вече беше изпратен за гласуване в парламента, на заседание на изпълнителната комисия в партията, помня, че там казах, че най-големият (макар и не единственият) проблем в споразумението е съвместната историческа комисия, защото силите ни са асиметрични, имайки предвид, че те са и ние не сме член на ЕС, но искаме да бъдем и че тази комисия ще се превърне в ключов инквизиторски инструмент за изнудване с уж научно прикритие, което няма да има нищо общо с историческата наука, а ще бъде политически инструмент на източната ни съседка за постигане на нейните вековни цели, македонската история, език, идентичност и нация да придобият български характер".

Груев публикува и линк към интервюто за портала "Република" на университетския преподавател по история в Северна Македония Никола Жежов, според който "революционната дейност на Гоце Делчев няма допирни точки с българската история, освен понякога физическото му присъствие в София и в някои по-малки градове в България. За това отговорът ми за това дали трябва да бъде отбелязван съвместно от България и Република Северна Македония е категорично "не".

"Нямам нищо против, ако те искат и считат като българи, че трябва да го празнуват, нека го празнуват в Република България и нека обяснят на обществото си защо Гоце Делчев е важен за българската история. Аз обаче съм дълбоко убеден, че общностно богослужение не трябва да има. За съжаление българската политика иска да се възползва от това евентуално почитане и да представи Гоце Делчев като част от т.нар. "обща история", защото третират тази "стара история" като българска история. И като изхождам от това, смятам, че не трябва да има съвместно честване", подчертава проф. Жежов.

Според него Жежов причината за инцидента в Охрид, при който бе пребит секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети", е липсата на правителство в нашата страна и предсрочните избори/

"Затова имаха нужда от такива злощастни събития, инциденти, за които искрено съжалявам и съм против насилието под каквато и да е форма и по какъвто и да е повод. Този инцидент в Охрид обаче ще бъде използван, за да накарат българските политически партии да се надпреварват в предизборната кампания кой ще говори повече за Македония. По същество и през цялата история македонският въпрос винаги е бил основна тема на българските политически партии", коментира той.

"Историческата комисия и нейната работа вече е без значение и ненужна. Всъщност генезисът и източникът на всички тези проблеми, които имаме днес, е онова известно Споразумение, подписано на 1 август 2017 г. Това злополучно за нас, македонците, прилагателно за "стара история" е генераторът на всички проблеми, които имаме сега. Македонските и българските историци не намират допирни точки за почитането на Гоце Делчев", казва още преподавателят, цитиран от Груевски, според когото професорът е бил в списък от трима историци, които България не е искала в Комисията по история.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата