вторник, 28 февруари 2023 г.

Черната дупка в центъра на Млечния път засмуква мистериозен обект

 

Голям, мистериозен обект бавно се засмуква в свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика. Екип от астрономи наблюдава сблъсъка от 2002 година досега. Учените използват обсерваторията WM Keck на Мауна Кеа в Хавай.

Поглъщаният обект е наречен X7. Астрономите не са категорични за неговия характер, но го смятат за облак от прах и газ с около 50 пъти по-голям от масата от тази на Земята. Към днешна дата той се е "спагетифицирал" и е с изключително издължена форма.

Колко точно се е удължил обекта?

Към днешна дата X7 сега се простира на 3000 астрономически единици или 3000 пъти разстоянието между Слънцето и Земята.

X7 обикаля около черната дупка Стрелец A* на всеки около 170 земни години. Около 2036 г. масивният обект ще достигне такава точка, в която ай-вероятно ще спре да съществува. Атомите и молекулите му ще бъдат засмукани със скорост 784 км в секунда.

"Очакваме силните приливни сили, упражнявани от галактическата черна дупка, в крайна сметка ще разкъсат X7, преди да завърши дори една орбита", каза съавторът Марк Морис, професор по астрономия в UCLA, в изявлението.

Учените не знаят дали облакът от газ преди е бил звезда с планети или две звезди. Мистерия е и как той се е озовал толкова близо до черната дупка.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата