четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Дълбоководният добив на полезни изкопаеми пречи на песните на китовете

 

Шумът, предизвикан от дълбоководният добив на полезни изкопаеми, може да наруши способността на китовете да общуват помежду си, установи изследване, финансирано от Екологична фондация "Грийнпийс", подразделение на природозащитната организация, предаде Ройтерс.

Резултатите се публикуват, когато няколко държави възнамеряват да добиват метали за акумулатори от скали на морското дъно. Това обаче не може да стане преди дейността да бъде регулирана от Международното управление за морските недра към ООН.

Според оценките 22-30 вида китоподобни, включително застрашените от изчезване сини китове, могат да бъдат открити в зоната на Кларион Клипертон в северната част на Тихия океан, където Международното управление за морските недра е предоставило 17 лиценза за проучвателна дейност.

"Звуците, произвеждани от минните дейности, включително от дистанционно управляеми машини на морското дъно, се припокриват с честотите, на които китоподобните комуникират", се казва в проучването, публикувано във Frontiers in Marine Science.

Добивът на полезни изкопаеми вероятно ще предизвиква шум в различни диапазони, който се разпространява на стотици километри и пречи на способността на морските бозайници да се ориентират с ехолокация и ще нарушава посланията, изпращани от китовете с песни.

Предишни изследвания на океанския шум са установили, че при китовете може да има негативни последици. Едно проучване показа, че предизвиканият от човека шум може да увеличи риска майките на гърбатите китове да бъдат отделени от своите малки, тъй като нормалните им вокализации са тихи.

"Въздействията върху китоподобните могат да останат до голяма степен незабелязани, както и тези върху други върховни хищници, които разчитат на дълбоките океански зони, включително акулите", пишат авторите.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата