четвъртък, 2 февруари 2023 г.

Австрия гони четирима руски дипломати. Христо Грозев е напуснал Виена заради заплаха

  

Виена гони четирима руски дипломати за поведение, "несъвместимо със статута им", съобщи Министерството на външните работи на Австрия в изявление. Според Ройтерс тази формулировка често се използва при обвинения в шпионаж от членове на дипломатически мисии.

Двама от четиримата дипломати, обявени за персона нон грата, работят в руското посолство в Австрия, а други двама - в руската мисия към ООН във Виена, се казва в изявление на министерството.

Те трябва да напуснат страната до 8 февруари.

Експулсирането на дипломатите е необичайно за Австрия, която се опитва да пази неутралитет и имаше близки отношения с Москва преди войната, пише АФП.

Руското външно министерство все още не е реагирало на изявлението на Австрия.

По-рано стана ясно, че ръководителят на разследващата група Bellingcat Христо Грозев ще напусне Виена заради предполагаема заплаха от руските специални служби.

"Подозирам, че в града има повече руски агенти, информатори и подръжници, отколкото полицаи", казва Грозев в интервю за австрийски журналисти.

Главният разследващ журналист на Bellingcat живее в Австрия от почти 20 години. Заплахата му е съобщена от разузнавателни източници, след което той е отменил завръщането си от САЩ във Виена.

В края на октомври 2022 г. руското вътрешно министерство включи журналиста в списъка на издирваните лица. Той е обвинен и в предполагаемо участие в опит за отвличане на руски самолети от украински шпиони.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата