Смърт на родилка и бебе разследват в Луковит, съобщи bTV. Трагедията се разиграва няколко дни след раждането и изписването на 23-годишната жена. По случая е образувано досъдебно производство. Медицинският надзор също започва проверка.

На 26 януари Диана Иванова ражда момиченце в болницата в Бяла Слатина. Изписани са в добро състояние, но дни по-късно новороденото отказва да се храни и го откарват в спешния център в Червен бряг.

Семейството отива в спешния център в Луковит, където чакат оборудвана линейка от Ловеч. Бебето обаче така и не стига до ловешката болница.

"Почива в линейката, прибираме се ние, дъщеря ми почна да я тресе и вдига температура", разказва Недка Георгиева, баба на починалото дете и майка на родилката.

Аутопсията показва бронхиолит.

След смъртта на детето още същата вечер се влошава и майката. В спешния център в Луковит ѝ поставят инжекция.

След още няколко дни родилката се връща отново в болницата в Бяла Слатина. Там започват спешна реанимация, стабилизират младата жена и я насочват към Плевен. Първоначалната уговорка по телефона за настаняване в частна клиника отпада заради липсата на родилно отделение там.

Придружаващият лекар опитва директен прием в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница. Жената е приета там, но по каналния ред - през спешно-приемното отделение. През нощта е извършена операция, но на сутринта издъхва.

"Медицински надзор" започва проверка по случая.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma