събота, 4 февруари 2023 г.

Български цветя за Гоце Делчев и генератори за РСМ след нелепо оправдание за границата

  

                                 Снимка: БТА

"Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като с българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Вътрешният министър коментира информацията, че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, като не са могли да преминат българо-македонската граница. Демерджиев добави, че обяснението, което е получил от скопските власти за забавянето на колите с българска регистрация, било срив в системата за граничен контрол заради "сериозен токов удар".

"За да няма такива проблеми в бъдеще съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП", заяви Иван Демерджиев.

Той изрази съжаление, че почитта към личността и делото на Гоце Делчев е повод за напрежение, разделение и агресия между политиците и граждани от двете държави с обща история.

"Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята. А почитта към такава личност се изразява със смирение и с уважение към паметта на един такъв апостол. И силно се надяваме, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложи това да се случи и днес. Очевидно не се възприе от македонската страна за момента, но много вярвам, че следващата година няма да е така. Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това - да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев", допълни Демерджиев.

Същевременно вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в село Илинденци, община Струмяни, че Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз.

Андрей Ковачев: Със срамното си поведение, РС Македония е на път сама да блокира своите преговори за членство в ЕС

 "България е непреклонна - докато не се изпълнят условията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на преговори", добави Йотова.

Според нея преговорният процес не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права. Само тогава Република Северна Македония ще има място в ЕС, допълва вицепрезидентът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата