сряда, 1 февруари 2023 г.

БАБХ: Няма специални изисквания към продукти с насекоми, само името да е изписано на латински

 

След като преди седмица бе приета директива на ЕС, която позволи в различни хранителни продукти да може да се използва прах от смлени насекоми, от БАБХ разясниха какви са изискванията и какво ще контролират техните служители. 

Името на съответното насекомо трябва да бъде изписано на латински език на етикета, обясни д-р Иван Генчев от БАБХ.

"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Генчев в студиото на България Он Ер.

"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана", обясни той.

"Може да бъде влагана произволно от производителите, които са изрично упоменати", добави специалистът от БАБХ, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

"Ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България. Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни д-р Генчев.

по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата