четвъртък, 2 февруари 2023 г.

Дрескодът на ЕС за срещата в Украйна: Носете костюм, а не зелено като Зеленски

 Володимир Зеленски: Разбрахме, че за нас няма място в НАТО - Investor.bg 

В Киев започва срещата ЕС-Украйна. В момента, в който влакът с официални представители на ЕС се е подготвял да замине за Украйна, една вътрешна бележка за планиране ясно показва: не само думите, но и дрехите могат да направят посланието.

Това е истината, която политиците не обичат да признават: работата им често е свързана колкото с фотосесии и символика, толкова и с реална политика, пише "Политико".

Това може да обясни и защо още преди ЕС да финализира дневния ред и списъка с гостите за предстоящата двудневна среща на върха в Украйна, на която ще присъстват множество висши лидери на ЕС, които ще се съберат с украински официални лица, е разпространена вътрешна бележка с ясно послание: Има дрескод.

Вътре: "Обичайно бизнес облекло" (или елате както сте облечени в Брюксел).

Вън: "Зелено, каки или твърде ярки цветове" (рядко срещано в Европейския квартал).

Причината за бележката, изпратена миналата седмица и видяна от "Политико", е очевиден опит да се запази военният облик за домакините и украинския президент Володимир Зеленски, който превърна зелената армейска тениска на в своя вездесъща военна униформа. Планиращите в ЕС вероятно са наясно, че това е стил, подходящ за онези, които се борят срещу бруталното руско нашествие - но не толкова за еврокомисар.

Разбира се, длъжностните лица на ЕС са намирали начини да покажат солидарност с Украйна и в миналото. По време на годишната си реч за състоянието на ЕС председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше облечена в ярко жълто и синьо, което отразяваше украинското знаме. Жените комисари на ЕС се присъединиха към дрескода от публиката, правейки единно модно послание.

В бележката - изпратена от Генералния секретариат на Комисията, който държи под контрол логистиката и протоколните услуги за пътуването - не се дава никакво обяснение за забраната на ярките цветове по този повод, но дипломати от ЕС заявиха, че тя е в съответствие с очакванията на континента да не се прекалява с образите и да се остане в съответствие с политическото послание. В крайна сметка на ЕС може да се наложи да разочарова Украйна по наболели въпроси като желанието ѝ бързо да се присъедини към блока, пише "Политико".

"Молим ви да пътувате с лек багаж (с раница или нещо подобно), като по възможност избягвате куфар", се казва в бележката. "Тъй като е невъзможно да се предвиди точното време за пътуване, препоръчително е да сте подготвени да отидете направо от влака на срещите при пристигането си, в случай на необходимост."

Като практически съвет преди зимното пътуване на пътниците се казва, че "удобните обувки са препоръчителни, а също и топло яке/палто".

Комфортът при пътуване обаче очаквано не е това, което участниците трябва да очакват.

Влакът ще бъде претъпкан, далеч от уютното купе, което френският президент Еманюел Макрон получи в спалния вагон до Украйна миналата година: "Ще има индивидуални спални кушетки с една обща тоалетна във всеки вагон, без бани".

При толкова много грижа за външния вид на пътниците се припомня, че всяка снимка трябва убедително да подкрепя - а не да замества - политическото послание, което служителите на ЕС са дошли да предадат.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел пристигнаха в Украйна. За фон дер Лайен това е четвъртото посещение в страната след началото на руската инвазия.

"Този път [пристигам] с моя екип от комисари. Тук сме заедно, за да покажем, че ЕС подкрепя Украйна повече от всякога. И да задълбочим още повече нашата подкрепа и сътрудничество", написа председателят на Европейската комисия.

Жозеп Борел заяви, че е пристигнал в Киев, "за да изпрати най-силния сигнал за подкрепата на ЕС към всички украинци, които защитават страната си". "Пристигам в Киев, за да предам най-силното послание на ЕС за подкрепа на всички украинци, които защитават страната си. От началото на войната с Русия помощта от ЕС достигна 50 милиарда евро. Европа е обединена с Украйна от първия ден. И ще продължи да ви подкрепя, за да победите и да се възстановите", уверен е ръководителят на европейската дипломация.

Ройтерс отбелязва, че целта на посещението на политиците е да подчертаят подкрепата на Европейския съюз за Украйна в навечерието на първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата