вторник, 21 февруари 2023 г.

90 вида нелоялни търговски практики установиха държавните проверки по магазините

  

Има спекула при цените на хранителните продукти у нас. Заключението е на земеделския министър и идва седмица след като държавата започна проверка в магазините. До този момент са направени 200 проверки, съобщи БНТ. Почти във всеки търговски обект са установени нарушения, посочват от Комисията за защита на потребителите.

Проверяващите са установили 90 вида нелоялни търговски практики.

Проверките в търговските обекти се извършват от Комисията за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите.

Най-честите нарушения са: фиктивните промоции, недостатъчните количества при промоции, разминаване между цената на щанда и тази, която реално се плаща на касата, промоциите, от типа купуваш две - получаваш едно безплатно, а се оказва, че всъщност се заплащат и трите артикула, несъответствия при грамажа, не на последно място и продукти, които са обявени като био или еко или произведено в България, но всъщност не са органик или не са произведени у нас.

Има пазарни аномалии и спекула при търговията на дребно. Това обяви служебния земеделски министър дни след като държавата започна кампания за справяне с високите цени и нелоялните търговски практики. "Няма точно определение на спекула, но мога да ви кажа аномалии всякакви - най-много се наблюдават при млечните продукти", каза Явор Гечев.

Проверките на институциите показват, че във всеки втори проверен търговски обекти сa установени нарушения.

Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите: "Почти няма проверяван обект, в който да не е констатирано нарушение. От всички тези проверки забележете нелоялните търговски практики, които ние сме установили да се прилагат от търговците са близо 90 на брой".

От комисията обясняват, че нелоялна търговска практика е всяка, която кара клиентите да купуват стоки, които не биха купили, ако знаеха реалната им стойност и качества. По-краткият срок на годност при хранителни продукти води и до друга тенденция.

Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите: "На всеки се е случвало да прекоси голямо разстояние до конкретен търговски обект в търсене на конкретна стока, която е видял на много изгодна цена, но като не я установи, купува всичко останало, независимо от цената".

Гечев посочва, че все пак има и известна тенденция за намаляване на някои цени: "Дори имаме индикации за редица цени, които плахо започват да се съобразяват с общественото мнение. От малките и от някои от големите магазини започнаха да се повлияват от политиките, които водим".

Синдикатите посочват, че мерките са закъснели, тъй като поскъпването на стоките е започнало още през октомври 2021 г.

Виолета Иванова, зам.-директор в Института за социални и синдикални изследвания, КНСБ: "Последното тримесечие на 2022 на световните пазари се наблюдава намаление на цените, на земеделските култури, на основни метали, които реално се отразиха в цените на производителите".

Това обаче не се е усетило от потребителите. От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата и дават за пример млякото.

"Това, което се предлага на българския потребител нараства от фермата до търговския обект с 340% - то означава, че по веригата има спекула", каза Виолета Иванова, зам.-директор в Института за социални и синдикални изследвания, КНСБ.

Държавата продължава с проверките за изсветляване на нелоялните търговски практики и призовава гражданите да продължават да сигнализират за нередности.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата