петък, 24 февруари 2023 г.

Иран призна, че е обогатил уран до 84%

 МААЕ заяви, че е открила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в иранския подземен обект Фордо 

Иран за първи път директно потвърди обвинението на международните инспектори, че е обогатил уран до 84% чистота, което би приближило Ислямската република повече от всякога до материал за оръжия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Оръжейният уран се обогатява до 90%.

Признанието, което се появи в новинарски уебсайт, свързан с най-високите етажи на иранската теокрация, подновява натиска върху Запада да се заеме с програмата на Техеран, която беше ограничена от ядреното споразумение от 2015 г., от което Америка едностранно се оттегли през 2018 г.

Наскоро поелият отново премиерския пост в Израел Бенямин Нетаняху заплашва да предприеме военни действия, подобни на тези, когато преди Израел е бомбардирал обекти от ядрените програми на Ирак и Сирия. Но докато при тези атаки не избухна война, сега Иран разполага с арсенал от балистични ракети, безпилотни самолети и други оръжия, които Техеран и неговите съюзници вече са използвали в региона, коментира АП.

Признанието дойде от "Нур нюз" (Nour News), уебсайт, свързан с Висшия съвет за национална сигурност на Иран, контролиран от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Коментарите на "Нур нюз" дойдоха след дни на объркани коментари от страна на Иран, които не признаваха директно обвинението на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, че Техеран е обогатил до 84%.

В неделя агенция Блумбърг първа съобщи, че инспекторите са открили частици уран, обогатени до 84%. МААЕ не отрече информацията, като заяви само, че "МААЕ обсъжда с Иран резултатите от последните дейности на агенцията по проверка".

МААЕ не отговори веднага на молбата за коментар във връзка с публикацията в "Нур нюз", посочва АП.

Не стана ясно веднага къде е било извършено обогатяването на уран до 84% чистота, въпреки че МААЕ заяви, че е открила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в иранския подземен обект Фордо, "свързани по начин, който значително се различава от начина на работа, деклариран от Иран пред агенцията през ноември миналата година".

Известно е, че Иран обогатява уран във Фордо до 60% чистота - ниво, за което експертите по неразпространение на оръжия вече твърдят, че няма гражданска употреба за Техеран.

Въпреки че генералният директор на МААЕ предупреди, че Иран вече разполага с достатъчно уран, за да произведе "няколко" ядрени бомби, ако реши, вероятно ще са му необходими още месеци, за да създаде оръжие и евентуално да го миниатюризира, за да го постави на ракета.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата