сряда, 8 февруари 2023 г.

Шефът на „Ел Би Булгарикум“: Търговските вериги слагат 80% надценка на млечните продукти

  

От месеци цените на млечните продукти растат и то главоломно и това до много голяма степен е причина да откаже българите да ги купуват и консумират. Мисля, че е крайно време да посочим основната причина за поскъпването - много високите надценки на търговските вериги. 

Това отбелязва изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов, цитиран в публикация на интернет страницата на държавната компания.

Цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги. След безбожните им условия за вход от 20%-30%, те си слагат още около 50% и така реалната надценка става 80%, твърди Маринов по данни от търговския отдел на "Ел Би Булгарикум". 

В отговор на въпрос възможно ли е скоро цените да паднат Николай Маринов изтъква, че  всичко зависи от големите търговски вериги. Малките магазини не слагат големи надценки. Млекопроизводителите също изпитваме трудности, изкупната цена на млякото се вдигна, цените на торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията, коментира шефът на държавната фирма.

По мнението на Николай Маринов държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми. "И самите търговци трябва да следват стриктно принципите на реалната пазарна икономика и да не прилагат недопустими практики."

Николай Маринов 

Политиката на "Ел Би Булгарикум" като единствена държавна фирма в млекопреработването винаги е била да подхожда с отговорност към клиентите и да осигурява всекидневно качествена храна на трапезата им, казва Николай Маринов.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата