Страните от Г-7 потвърдиха днес своята непоклатима подкрепа за Украйна. Това стана на среща на министрите на външните работи на държавите от групата в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В съвместно комюнике след разговорите страните от Г-7 обещаха "непоколебима солидарност с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в Мюнхен, че Русия не трябва да бъде оставяна да спечели войната.

"Най-големият риск за всички е (руският президент Владимир) Путин да спечели. Ако Путин победи в Украйна, посланието за него и други авторитарни лидери ще бъде, че може да използват сила, за да получат това, което искат", аргументира се Столтенберг в изказване на форума.

Стотици хора междувременно демонстрираха днес по улиците на Мюнхен. Някои от тях изразиха подкрепа за Украйна, а други се обявиха против доставките на оръжия за страната, обобщава АФП.

По американски оценки руските въоръжени сили са загубили около 200 хиляди души от началото на войната в Украйна преди близо една година, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от ДПА.

Това число включва както убитите, така и ранените.

Вчера Белият дом каза, че само руската частна военна компания "Вагнер" е загубила над 30 хиляди човека в Украйна.

При това цената за Русия не се ограничава само да военните жертви, подчерта Блинкън на Мюнхенската конференция по сигурността. Той отбеляза, че "над един милион руснаци са напуснали страната си, защото не искат да бъдат част от тази война и не са съгласни с посоката, в която тя е поела". Освен това поне 1000 компании спряха да правят бизнес в Русия, тъй като се опасяват, че това би навредило на техния имидж, добави държавният секретар на САЩ.

"Вижте какво се случи, какво причини (руският президент Владимир) Путин на собствената си страна", каза в заключение Блинкън.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma