понеделник, 27 февруари 2023 г.

Трагедия: До 59 нарасна броят на загиналите мигранти в лодка край Италия, сред тях и деца (видео)

  

59 са потвърдените жертви, сред които на бебе и на малки деца, след като претоварена дървена лодка с мигранти се разби в скалистите рифове край южната част на Италия в неделя, предаде calabria.live, позовавайки се на италианските власти.

Според официални представители има опасения, че броят на загиналите може да надхвърли 100, защото оцелели са казали, че на лодката може да е имало около 200 души.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците и Международната организация за миграция на борда според оценките е имало над 170 души.

Най-малко 80 са спасените до момента. Един от оцелелите е бил задържан, след като някои от спасените са го посочили като трафикант.

Пред италианската държавна телевизия спасени са казали, че лодката е отплавала преди пет дни от Турция. Италианска служителка, цитирана от Ройтерс, съобщи, че по произход мигрантите са от Афганистан, Пакистан и Сомалия.

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че мигрантите са били натъпкани в 20-метрова лодка при "неблагоприятни метеорологични условия". В изявление, разпространено от нейната канцелария, тя изрази "дълбоката си скръб за многото човешки животи", отнети от "трафикантите на хора".

"Нехуманно е да се разменя животът на мъже, жени и деца срещу "цената" на билет, платен от тях с фалшивата перспектива за безопасно пътуване", добави крайнодясната Мелони, чиито съюзници в управлението включват антимигрантската партия "Лига".

Тя обеща да използва лидерството си, за да настоява за репресии срещу заминаванията, организирани от трафиканти на хора, и да настоява пред други лидери от ЕС да помогнат на Италия в това начинание.

Папа Франциск каза, че отправя молитва за всички пострадали при инцидента. "С мъка чух за корабокрушението край Калабрия близо до Кротоне. (...) Моля се за всеки един от загиналите, за изчезналите и за останалите оцелели мигранти", каза папата в седмичното си обръщение на площад "Свети Петър".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата