Новозеландските власти са конфискували повече от три тона кокаин, открит да плува в Тихия океан, което е най-големият случай на залавяне на незаконни наркотици в страната, съобщи ДПА.

Полицейският комисар Андрю Костър заяви, че находката от 3,2 тона е на приблизителна стойност 500 млн. новозеландски долара (323 млн. американски долара).

Кокаинът е бил изхвърлен в транзитен пункт в международни води, на шест дни плаване североизточно от Нова Зеландия.

"Няма съмнение, че това откритие нанася сериозен финансов удар по всички - от южноамериканските производители до дистрибуторите на този продукт", каза комисарят.

Размерът на пратката подсказва, че наркотиците вероятно са били предназначени за Австралия, каза Костър.

"Знаем, че разпространението на всеки незаконен наркотик причинява огромни социални вреди, както и негативни здравни и финансови последици за общностите, особено за употребяващите наркотици и техните семейства."

Все още не са извършени арести и полицията работи с международни партньори за по-нататъшно разследване, каза Костър.

Изпълняващият длъжността контрольор на митническата служба на Нова Зеландия Бил Пери заяви, че находката е резултат от сътрудничеството на митническата служба с полицията и Силите за отбрана на Нова Зеландия.

"Самият мащаб на това изземване означава, че кокаинът на стойност над половин милиард долара ще бъде изваден от обръщение", каза той.

Предишното залавяне на най-голямо количество наркотици в Нова Зеландия беше през 2022 г., когато бяха иззети 613 кг метамфетамини.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma