понеделник, 27 февруари 2023 г.

39 г. по-късно: Страхотен Алберт Попов стъпи на подиума за Световна купа в лудо състезание

 

Почти 39 години след Петър Попангелов, България отново има скиор на подиума от старт за Световната купа. Алберт Попов тази нощ се нареди трети в слалома в Палисейдс Тахо - край езерото Тахо, в състезание, което се превърна в малка лудост, пише corner.dir.bg.

При ужасна видимост особено през втория манш, почти непрекъснат снеговалеж и виелица, Попов стигна до третата позиция, въпреки че бе едва 25-и от първия манш.

Той даде време от 53:65 секунди в него, но направи изключително каране във втория, като записа най-добро време - 54.06 секунди. Така Алберт събра 1:47.71 минута и това го нареди до олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция с равно време. Точно французинът бе лидер след първия манш.

Двамата разделиха третата позиция, първи стана световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стеен Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хоган.

За Стеен Олсен това пък е първа победа в Световната купа. Тя дойде след друга драма - Александрос Гинис от Гърция трябваше да спечели според дадените времена, което щеше да остави българина четвърти. Но около 30 минути след края на състезанието той бе дисквалифициран заради пропусната врата.

И това отприщи радостта на четиримата - Стеен Олсен, Хоган, Попов и Ноел, които се заливаха с шампанско под снежната виелица, научили за решението на организаторите.

Световният шампион в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завърши четвърти, като остана на 34 стотни от победителя.

Така Попов се нареди в историята на българските алпийски ски. Нямахме човек на подиума за Световна купа от от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завърши трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия).

Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка - спечели в Ленгрис (Германия) през 1980 година.

В генералното класиране за Световната купа Попов е 42-ри със 160 точки. Начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки.

А в класацията за малкия кристален глобус в слалома българинът е 16-и със 160 точки. Там първи е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата