петък, 10 февруари 2023 г.

Над 21 хил. жертви от земетресението, израелски спасители разгърнаха полева болница в Турция

  

Повече от 21 хиляди са официално потвърдените загинали в Турция и Сирия при опустошителните земетресения, предава БНР.

Само в Турция там жертвите са над 17 хиляди и 600, а ранените - повече от 70 хиляди, показват последните данни. Спасители от десетки страни продължават да вадят оцелели изпод развалините в Югоизточна Турция.

По последни данни загиналите в Сирия са над 3300.

Франция и Германия дадоха да се разбере, че няма да подкрепят отмяна на санкциите срещу режима на президента Башар Асад, както призова той за улесняване на хуманитарната помощ. Берлин и Париж смятат, че помощта може да бъде организирана през неправителствени организации и ООН.

7-годишно дете е спасено след 87 часа под руините

Седемгодишното момиченце Миран Гюл е било спасено живо, след като през целия ден днес спасителите от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) се опитваха да го извадят от руините, съобщава БТА.

Едва 87 часа след земетресението спасителите са успели да стигнат до детето, което е било затрупано под руините на 7-етажен жилищен блок, където е живеело. За съжаление, майката и двете му сестри са загинали.

След като медицинският екип, който се е намирал на мястото, е оказал първа помощ на детето, с линейка то е било откарано в болница и предадено на грижите на лекарите.

Първите думи, които момиченцето отправило към спасителите, били: "къде ще отидем?".

Полева болница в Турция

Междувременно израелските сили за отбрана са разгърнали полева болница в Турция в помощ на пострадалите от земетресенията, предаде ДПА.

Медицински екип ще полага грижи за жители на южния град Кахраманмараш, където продължават спасителните операции.

През последните дни Израел изпрати в страната около 380 хуманитарни работници в рамките на операцията "Маслинови клонки", включително лекари, медицински сестри и парамедици.

Освен това израелската армия каза, че досега нейни военнослужещи са успели да спасят 17 души от руините на срутените сгради в Турция, добавя БТА.

Сред тях е и седем годишно момиче, което е било спасено в Кахраманмарас три дни след земетресението.

В понеделник израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви помощ за съседна Сирия, въпреки че двете страни официално са във война.

Трябваше да се изпратят лекарства, одеяла и палатки. Не е ясно обаче дали помощта вече е изпратена. Говорител на израелската армия заяви, че израелски военнослужещи не участват в спасителни операции в Сирия.

Междувременно Франция също обяви, че изпраща мобилна болница в Южна Турция, както и 50 000 дози ваксини срещу дифтерия и тетанус.

В зоната на земетресението вече действат 136 френски пожарникари.

Днес в България ще има молитви в памет на жертвите в джамиите в цялата страна, а по предложение на служебния премиер Гълъб Донев ще бъдат свалени и наполовина знамената.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата