събота, 25 февруари 2023 г.

Великденски пости 2023: Кога са и как се спазват

 Великденски пости - как да се храним правилно - Авторите - Edna.bg

По традиция Великденските пости започват веднага след Сирни Заговезни. През 2023 те стартират на 27 февруари, понеделник, и продължават до 15 април, включително. Тази година ще празнуваме Великден на 16 април.

По време на постите не трябва да се ядат животински продукти - месо, мляко, млечни продукти, яйца. Дори зехтинът и олиото са забранени в някои от дните. Могат да се консумират всякакви плодове и зеленчуци според сезона, ядки, соеви продукти и дори сладки и сладкиши, стига те да не включват някои от забранените продукти.

Великденски пости 2023 по седмица:

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича "Кръстопоклонна" и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

>

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника "Връбница" в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича "Страстна седмица" и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата