вторник, 7 февруари 2023 г.

Харчим 2 милиона повече за вота в чужбина, откриваме 750 секции

  

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април 2023 г. План-сметката на вота зад граница излиза около 8 милиона лева. Външният министър Николай Милков съобщи, че на миналите избори на 2 октомври сме похарчили около 6 млн. лв., но сега сумата е завишена заради поскъпналия транспорт, нощувките в хотелите, както и увеличените възнаграждения на членовете на СИК.

Освен това в чужбина ще има командировани и повече български представители.

"Очакваме, че над хиляда души ще трябва да бъдат командировани", заяви Милков. Според него и това оскъпява изборите в чужбина.

Милков напомни, че една част от парите най-вероятно отново ще се връщат обратно в бюджета непохарчени, както са направили от Външно и на миналия вот. Отправени са покани към международни наблюдатели от ОССЕ и Съвета на европа, както и някои други. През българските посолства зад граница се отправят различни искания за откриване на избирателни секции в различни страни, но това е процес с различна скорост в различните държави.

Министърът на външните работи подчерта, че за организацията и провеждането на изборите отново ще бъдат ангажирани всички структури на министерството, както в централното управление, така и зад граница.

"Искаме всички български граждани от чужбина, които пожелаят, да могат свободно и безпрепятствено да упражнят правото си на глас", обобщи той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата