петък, 24 февруари 2023 г.

САЩ: Още $2 милиарда военна помощ за Украйна и $10 милиарда икономическа

 Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом 

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 2 милиарда долара, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс и БТА. Изказването му последва думите на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, която анонсира предоставяне на 10 млрд. долара икономическа помощ за Украйна.

Съливан каза пред Си Ен Ен, че Вашингтон ще продължи да прави всичко по силите си, за да е "сигурно, че Украйна ще поучи това, от което се нуждае, за да постигне успех на бойното поле". Той допълни, че по-късно днес Г-7 ще обявят нови санкции, които ще засегнат и държави, които помагат на Москва, заобикаляйки санкциите срещу нея.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом коментира и искането на Киев за предоставяне на американски изтребители F-16, като посочи, че въпросните самолети "не представляват въпрос, касаещ боевете в краткосрочен план". "Изтребителите F-16 са въпрос, който засяга отбраната на Украйна в дългосрочна перспектива", обясни Съливан.

В четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че през следващите месеци САЩ ще предоставят на Украйна нова икономическа помощ, която ще бъде в размер на 10 милиарда долара.

Йелън направи това изявление в кулоарите на срещата на финансовите министри на страните от Групата на 20-те най-големи икономики в света (Г-20), която се провежда в южния индийски град Бенгалуру.

Американският финансов министър подчертава, че е от изключително значение Международният валутен фонд (МВФ) бързо да представи програма за финансова подкрепа на Украйна. Киев се надява да получи най-малко 15 милиарда долара в рамките на няколко години в рамките на програмата на МВФ. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал след среща в началото на седмицата с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя също участва в срещата на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата