вторник, 21 февруари 2023 г.

Д-р Илиев от Берн бие аларма за много смърт от този К-19 щам

 

Националният център по заразни и паразитни болести установи нов опасен вариант на Омикрон. СЗО също го наблюдава с особено внимание.

"Всички варианти на Омикрон, които циркулират в момента, имат особеност, че всеки от тях избягва по-добре имунитета. Като протичане - няма данни за по-тежко. Намираме се в риск от заразяване, а не от по-тежко протичане на заболяването", заяви ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев пред "България сутрин".

Той посочи и най-добрата защита - комбинацията от ваксина и преболедуване.

"Мнозина изкараха последната година един или друг вариант леко. Този хибриден имунитет ще даде добра защита. Двойната бустерна доза е правилният ход. Хората, които са преболедували преди повече от 6 месеца, които са ваксинирани, но не са преболедували е добре да поставят бустер. Това намалява тежкото протичане", уточни д-р Илиев.

Медикът посочи, че последно проучване показва, че грипът е с клиничната картина на Омикрон. 

"Въпреки твърдението, че Омикрон е лек грип, има статистика, че смъртността от Омикрон е два пъти по-висока от тази от грип. Отделно са и дълготрайните последствия. А виждаме, че има само 4 поставени дози ваксина за последното денонощие. Ваксинацията трябва да стане рутинна, за да сме спокойни за предстоящия период", призова д-р Аспарух Илиев.

По думите му ситуацията изглежда под контрол, а с отминаването на зимата можем да си отдъхнем, че няма да имаме масивни нови вълни на Ковид-19. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата