вторник, 28 февруари 2023 г.

"Искам на свобода": Съдът не пусна от ареста обвиняемите за смъртта на 18-те мигранти

  

                               Снимка: БТА

Четирима от шестимата обвиняеми за случая с камиона, в който край Локорско загинаха 18 мигранти, остават в ареста. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Соченият за организатор на схемата Виктор Кузмов не е обжалвал мярката, наложена му от предишната инстанция - Софийския градски съд. Така пред съда днес се изправиха Тачо Тачев, Атанас Атанасов, Христиан Дунгаров и Петър Янев. Шестият задържан по случая - бившият граничен полицай Валентин Христов, е в Гърция и предстои да бъде предаден на българските власти.

Тричленният състав на Апелативния съд в София мотивира налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" с големия обем събрани до момента доказателства, от които се прави извод, че всички обвиняеми са участвали в престъпленията, за които са обвинени. Събрани са и свидетелски показания, обясненията на задържаните също подкрепят този извод. Част от тях имат и обременено съдебно минало - осъждани са за различни престъпления в миналото.

И четиримата обвиняеми поискаха по-лека мярка за неотклонение, а адвокатите на част от тях предоставиха пред съда документи, удостоверящи лошото здравословно състояние на задържаните или на техни близки.

Христиан Дунгаров, който е с чисто съдебно минало остава в ареста, тъй като извършените от групата с негово участие престъпления са с висока степен на обществена опасност. Пред съда той заяви, че съжалява за случилото се и че няма да се укрива.

Здравословното състояние на Атанас Атанасов, което бе изтъкнато от защитата му за предпоставка за промяна на неговата мярка, позволява той да пребивава в ареста, определи още съдът. "Моля да ми се промени мярката с по-лека, ако е възможно. Съжалявам за всичко. Ако съм в ареста, станалото няма да се промени, искам да бъда полезен", каза Атанасов. Назначената му защита уточни, че клиентът е съдействал на органите на реда, дал е информация за документите, които са били заровени, като е участвал в следствения експеримент. Нямало и опасност от укриване.

Степента на участие на всеки един от задържаните е въпрос на по-нататъшно разследване, но на този етап съществува опасността обвиняемите да се укрият, както и да извършат други престъпления, заявиха магистратите. 

"Няма опасност да се укрие. Той има адрес. Осъждан е няколко пъти, но това не е достатъчно за на се приеме, че има опасност да извърши друго престъпление. Въпреки осъжданията си Тачо Тачев не се е укривал. Налице е хипотетична бъдеща опасност от укриване, но не е установена от никакви доказателствени материали", заяви адвокатът на Тачев. А самият обвиняем заяви пред съда, че съжалява за това, което е извършил. 

Адвокатът на Петър Янев обясни, че камионът е станал собственост на Тачо Тачев в ден, когато мигранти не са се превозвали. По думите му "преди това не е имало тайници и Тачев е е имал разрешение за превоз на дърва. "Искам на свобода. Не съм виновен. Не съм участвал", пък каза Янев пред съда.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата