понеделник, 20 февруари 2023 г.

Петимата обвиняеми за смъртта на 18-те мигранти остават в ареста, единият не се чувствал виновен

  

                  Снимка: Булфото

Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов, обвинени за случая с 18-те починали мигранти в камион край софийското село Локорско.

Съдия по делото е Милен Михайлов. Съдът се мотивира с наличието на достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че те са извършители на престъпленията, в които са обвинени, както и че може да извършат престъпление. Деянията са предварително добре планирани и старателно изпълнени.

До момента са разпитани множество пострадали лица, които разказват подробно, че са блъскали по преградите, защото са започнали да се задушават, но шофьорите не са помогнали и са избягали.

Свидетелят Георги Тодоров е разкрил механизма и схемата на действие на участниците в престъпната група и как Виктор Кузмов я е ръководил. Също така е обяснил за модифицирането на камиона, за да се изградят тайници за незаконен превоз на мигранти, посочиха от прокуратурата по време на съдебното заседание. Те казаха, че има още свидетели, които потвърждават показанията му. Част от членовете на престъпната група са разказали пред следователите за незаконните действия, извършени от тях и другите от бандата. 

Пред съда петимата обвинени поискаха по-леки мерки за неотклонение. Христиан Дунгаров каза, че е израснал без баща и иска само да е с майка си. Атанас Атанасов заяви, че е съдействал напълно и е помогнал "много неща да се решат".

Петър Янев пък разказа, че не се чувства виновен, защото е бил на 400 км. от мястото, а Тачо Тачев съжалявал, че е "станало така". Виктор Кузмов, който е обвинен за ръководене на организираната престъпна група, заяви, че би изтърпял наказанието си, ако му се докаже вината и поиска да бъде освободен под домашен арест с електронна гривна за проследяване. 

Съдът не намери достатъчно основания, за да приеме, че петимата могат да се укрият, тъй като са съдействали на разследването.

Определението не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред САС. В случай на такива, съдебното заседание е насрочено за 28 февруари. 

По случая има и шести обвиняем, който е задържан на 19 февруари в Република Гърция въз основа на издадената от прокуратурата Европейска заповед за арест. Прокурорите по делото казаха пред журналисти, че името му е Валентин Христов. Ролята му в групата била аналогична с тази на Кузмов. Предстои екстрадирането му у нас след приключване на съответните процедури.

18-те мигранти, починали от задушаване, бяха открити на 17 февруари край софийското село Локорско в изоставен камион. Сред жертвите имаше и дете. Други 34 млади мъже от афганистански произход бяха настанени в столични болници. Те бяха открити близо до камиона - дехидратирани, мокри и премръзнали. За повечето от тях няма опасност за живота, но някои са в по-тежко състояние.

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата