понеделник, 20 февруари 2023 г.

И Кристалина Георгиева посети Киев, Украйна се надява на 15 млрд. долара подкрепа

  

Украйна се надява да получи програма за подкрепа за няколко години в размер на най-малко 15 милиарда долара, обяви украинският премиер Денис Шмигал след среща с ръководителката на Международния валутен фонд , българката Кристалина Георгиева, която също беше в в Киев, предаде Франс прес.

Визитата на Георгиева съвпадна с тази на американския президент Джо Байдън в Киев и се осъществи три дни, след като МВФ каза, че е постигнала споразумение на ниво работни експерти с Украйна за началото на официални преговори за програма за пълна финансова подкрепа, припомня БТА.

Според Шмигал програмата за подпомагане ще бъде в две части - незабавна финансова помощ и подкрепа за структурните реформи, които ще са в подкрепа и на поствоенното възстановяване на Украйна.

Украйна се надява, че програмата за подкрепа от МВФ ще привлече и други донори за страната. Киев трябва да покрие бюджетен дефицит в размер на 38 милиарда долара тази година и вече си осигури 18 милиарда евро от Европейския съюз и 10 милиарда от САЩ.

Съобщението за посещението на Кристалина Георгиева в Киев първо бе потвърдено от украинския депутат Олексий Гончаренко чрез публикации в социалните мрежи.

Във видео, качено от украинския президент Володимир Зеленски в "Телеграм", пък се вижда как Георгиева разговаря в Киев с украински представители и как Зеленски ѝ благодари за подкрепата, оказана още от първите дни на руската инвазия.

Георгиева е заявила, че е изключително впечатлена, че украинското правителство вече функционира добре при изключителните обстоятелства на инвазия, според сайта на украинското президентство. В него се допълва, че Георгиева е посетила и Ирпин, който пострада тежко при руските неуспешни опити да напреднат към украинската столица.

Според "Интерфакс" Кристалина Георгиева посетила Киев на път за Индия, където ще участва в срещата на финансовите министри на страните от групата Г-20.

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата