петък, 3 февруари 2023 г.

Политическите заигравки и предсрочният вот ще струват около 12 милиона лева на българския данъкоплатец

 Паралелно преброяване при 100%: ГЕРБ печели изборите - България -  DarikNews.bg 

 

Политическите заигравки и предсрочният вот ще струва около 12 милиона лева на българския данъкоплатец! Колко милиона сме платили вече на президента, за да му угодим на амбицията да има свои правителства и с този акт на своеволие да води държавата към дъното произвеждайки най - жестоките кризи, които са се стоварили на главите на българите? Но същите тези българи са глухи и слепи за това, което им се случва!

По предварителни разчети предсрочният вот на 2 април ще ни струва около 12 милиона лева. Точната сума обаче ще стане ясна, след като план-сметката бъде разгледана и гласувана от Министерския съвет. Това заяви говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева пред bTV.

По думите ѝ, ЦИК ще се справи с предсрочните парламентарни избори, въпреки предизвикателствата от  измененията в Изборния кодекс. 

"За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които ще организираме. Има някои предизвикателства в следствие изменението на Изборния кодекс - някои от дейностите трябва да се организират по различен начин, но ние ще се справим", категорична беше Матева.

Зам.-председателят на комисията подчерта, че организацията е започнала още вчера, когато президентът Румен Радев е издал съответните укази. От ЦИК са се свързали незабавно с печатницата на БНБ, изпратили са изискванията за хартията, а преди два дни са получили графика за доставянето на ролките за машини.

"До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки, до 25 март още 10 000 ролки, така че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е защитата. Всички трябва да са спокойни", подчерта още тя.

Матева обясни, че "разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха на досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване".

При самото гласуване с машините няма промени. Що се отнася до промените в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК все още водят разговори със създателите на софтуера.

"Беше проведен един разговор, сега очакваме от тях информация, какво трябва да бъде направено. След това ще преценим на кого и как да бъде направена модификацията", каза още тя.

Матева уточни, че ще има и видеонаблюдение на изборите, като предстои да се определят условията и редът, по който ще се извършва видеонаблюдението. ЦИК са в контакт с Министерски съвет, който трябва да го осигури технически. Изпълнителната власт трябва да посочи и какви устройства ще се използват.

ЦИК ще направи всичко възможно да не се стигне до среднощно броене на гласове, като ще опишат в методическите си указания какво трябва да направят членовете на Секционните избирателни комисии. След като възнагражденията на членовете на СИК ще бъдат доста по-високи, Матева се надява и на по-голяма отговорност по време на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата