вторник, 21 февруари 2023 г.

Отпускат до 100 000 лв. за подобряване на условията на труд във фирмите

  

Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд „Условия на труд“ (ФУТ) на Министерството на труда и социалната политика през 2023 г.

Ще се отпускат средства за подобряването на условията на труд в предприятията и за развиването на дейности по диагностика на професионалните болести. Това стана ясно след днешното заседание на Националния съвет по условия на труд и Управителния съвет на фонда.

Максималният размер на средствата, които се осигуряват от Фонд „Условия на труд“, е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи за реализиране на проекта, но не повече от 100 000 лева.

Целта е чрез тяхното изпълнение да се подобрят микроклиматът, електро и пожарната безопасност, техническата безопасност на работно оборудване и санитарно-битовите условия в предприятията, както и да се понижат нивата на прах, шум, вибрации, вредни лъчения и опасни химични вещества.

Проекти се приемат всеки работен ден в деловодството на ФУТ. Всички подробности и условия за кандидатстване могат да се получат на официалната интернет страница на фонда.

Сред добрите практики по проектите са внедряване на климатични и вентилационни системи, изграждане на преградни стени, реконструкция и изграждане на локални аспирационни уредби над източника на отделяне на прах или опасни химични вещества. С изпълнението на проектите е подобрено осветлението на работните места и е намалена опасността от трудови злополуки, отбелязват от МТСП.

Чрез дейностите по диагностика на професионалните болести е засилена превенцията и е подобрена културата на здравето и безопасността в предприятията, намалени са професионалните и здравните рискове на работното място.


През 2022 г. ФУТ е съфинансирал изпълнението на проектите в 53 предприятия, с които са подобрени условията на труд на 4260 работещи и е увеличена мотивацията им. В част от предприятията са обхванати между 80% и 100% от персонала.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата